
 

 

 
 

  

 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

March 26, 1990 

Mr. E--- F. W---

E--- F. W--- Interiors
 
XXXXX --- Boulevard
 
--- ---, CA XXXXX
 

Re: SR – XX-XXXXXX 

Dear Mr. W---: 

This is in response to your letter dated February 28, 1990 regarding
of sales tax to a transfer of property pursuant to a court judgment. 

As I understand the facts about which you inquire, you were involv
with your client.  The judge ruled against you and awarded your client money dama
furnishings in your possession.  The judge apparently stated that you are not requi
tax on any of the items transferred to your client as a result of the litigation.  He fu
the transfer did not constitute a retail sale but constituted, in effect, damages.  You as
client must pay sales tax on the furnishings awarded under the judgment. 

A retailer owes sales tax on his retail sales of tangible person
California.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  The retailer may collect reimbursement f
from his customer if pursuant to contract.  (Civ. Code § 1656.1.)  If your transfer 
judgment were a sale, you would be the person owing sales tax.  You would be
reimbursement from your client for that tax if the contract with your client so provid
judge ordered you to sell the furnishings to your client and also ordered that your 
not provide for sales tax reimbursement, then you would owe the sales tax and yo
able to collect reimbursement for that tax from your client.  Although you have not p
a copy of the judge’s order, it appears that the judge did not order you to sell the furn
client.  Rather, my understanding is that the judge ordered you to give the furnishing
as part of the judge’s award of damages. 

When a retailer removes property from his ex-tax inventory and giv
as a gift rather than selling it, the retailer is the consumer of that property. He mus
measured by his purchase price of the transferred property.  Although you are 
pursuant to a court-ordered award of damages, the same analysis applies since your 
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sale of the property.  You are the consumer of the furnishings you transfer pursuant to the judgment. 
If you paid sales tax reimbursement to your vendor when you acquired the furnishings, or if you 
have previously reported use tax measured by your purchase price of the furnishings, no further tax 
is due.  Otherwise, you must report use tax on the furnishings measured by your purchase price. 

We hope this answers your question.  If not, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 
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bc: --- District Administrator 
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