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Subject: [X] 

 
 This is in response to your memorandum dated June 17, 1994.  You ask if use tax applies 
to the transfer of two vehicles originally acquired from federal surplus.   
 
 Included with your request for a legal opinion were several letters about this transaction, 
among which was a copy of an affidavit signed by --- -. [W], O.T., State Agency for Surplus 
Property1, XXX --- ---, [City], CA 92633.  Ms. [W] states that a Ford Sedan and Dodge Truck 
were received from federal surplus by the State Agency for Surplus Property and were 
“donated,” not sold, to [X] School District, which paid the $700 and $450 handling and service 
charges.   
 
 A use tax is imposed on storage, use, or other consumption in this state of tangible 
personal property purchased from a retailer.  (Rev. & Tax. Code § 6201.)  Purchase means and 
includes any transfer of title or possession, exchange, or barter of tangible personal property for 
consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6010.)  Sale means and includes any transfer of title or 
possession, exchange, or barter, of tangible personal property-for consideration.  (Rev. & Tax. 
Code § 6006.)  Gross receipts means the total amount of the sale of the retail sale of retailers, 
valued in money, whether received in money or otherwise.  (Rev. & Tax Code § 6012.)  This 
means that where there is a transfer of title for consideration, a sale occurs, and tax applies to the 
sale price of the tangible personal property sold.  When the title to two vehicles was transferred 
to [X] and payments were made in connection with the transaction, on the surface, the payments 
appear to be consideration for a sale.  The question, for Sales and Use Tax purposes, is whether 
the [X] payments of $700 and $450 are consideration for the transfer of title to the vehicles or, 
on the other hand, payment of fees for government services.   
 
 Public Law 94-519, Title 40 United States Code Annotated, section 484(j), provides for 
the disposition of federal surplus property.  Congress also delegated regulatory authority to carry 
out the disposition of surplus property.  As relevant here, 45 Code of Federal Regulations 
101-44.104 states:  
 

                                                 
1 The State Agency for Surplus Property is part of the California Department of General Services.  
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s: 

                                                

“Direct costs incurred by the holding agency in packing, loading, or preparing the 
property for shipment shall be borne by the State agency or the designated donee.  
Where such costs are incurred, they shall be reimbursed promptly by the State 
agency or designated donee upon appropriate billing, unless the holding agency 
waives the amount involved as being uneconomical or impractical to collect.”  
(Emphasis added.)  

 
 This means that costs such as packing, loading, or preparing property for shipment 
typically regarded as service and handling charges, shall be reimbursed unless uneconomical or 
impractical to collect.   
 
 In order to take part in the program to dispose of surplus property, the State of California 
was required to submit a Plan of Operation to assure compliance with the federal law.2  This 
Plan of Operation was enacted by the California Legislature and, thereafter, signed into law by 
the Governor on June 12, 1984.  In pertinent part, and as relevant to the vehicles transferred to 
the [X], Part V of this State Plan state
 

“The State Agency3, in providing for the disposition of surplus property, shall 
require the payment of such charges by the parties to whom property is donated as 
the agency estimates will reimburse the agency for the average costs of procuring, 
storing, handling, and disposing of such property ....”  (Footnote added.)  

 
 Since the law requires reimbursement of the handling charges, this means the tender of 
the $450 and $700 was to meet the fee requirements of a federal statutory and regulatory scheme 
to distribute surplus property.  Reimbursement fees for government services are further 
explained in Business Taxes Law Guide Annotation (BTLG Annot.) 515.0195 (11/22/76) which 
provides that sales tax does not apply to charges made for copies of documents which are made 
available to members of the public as required by the California Public Records Act or by local 
ordinance.  The same is true where the Department of Motor Vehicles is required to furnish 
copies of records such as magnetic tapes under the Public Records Act for statutorily mandated 
charges4.  (BTLG Annot. 515.0185 (1/29/75).)  If the City is required by law to furnish copies of 
records for a charge, or if the County is required to furnish copies of maps for a charge fixed by 
ordinance, it is a government service and not a sale to which sales tax applies.  (BTLG Annots. 
515.0120 (10/2/64) and 515. 0180 (1/9/59).) 
  
 Based on the foregoing federal and state laws mandating reimbursement fees for 
government services, as well as the above annotations, the $700 and $450 fees were paid because 
the federal and state laws stated that handling and service charges for government services must 

 
2 40 U.S.C.A. § 484 (j).  
 
3 The State Agency for Surplus Property.  
 
4 Gov. Code § 6250, et seq. 



Ms. Oveta Riffle -3- August 22, 1994 
  495.0397 
 
 

be reimbursed.  Since there is no consideration for the transfer of titles to the two vehicles and 
the fees were paid because the federal law stated that handling and service charges for 
government service must be reimbursed, no use tax is owed by [X].   
 
 If you have further questions, feel free to write again.  
 
 
 
PH:cl  
 
cc: [City] District Administrator 


