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 This is in response to your February 24, 1998 memorandum to Mr. Gary Jugum asking us 
to review a proposed memorandum to the Culver City District Office regarding the above-
referenced taxpayer.  A copy of this memorandum containing my proposed changes is 
attached for your review.  You also ask when a sale is deemed to occur if Company A makes 
a year-end book entry to transfer ownership in tangible personal property to a related 
Company B, and Company B claims depreciation for that equipment for the entire preceding 
year. 
 
 The attached memorandum correctly notes that inter-company debits and credits are 
sufficient evidence to support a finding that assets were transferred for consideration.  
(See BTLG Annot. 395.1258 (4/28/93).)  This is consistent with Revenue and Taxation Code 
section 6006(a) which provides that the transfer of title or possession of tangible personal 
property for consideration by any means is a sale.  The existence of these elements creates a 
specific sales transaction which occurs no later than the time the seller completes its 
responsibilities with respect to physical delivery of the property.  (See Cal. U. Com 
Code § 2401.)  The time at which a sale takes place is important for many reasons including 
the determination of where that sale takes place.  (See Rev. & Tax. Code § 6010.5.) 
 
 Depreciation on the other hand is an income tax principle.  It provides for a reasonable 
reduction in the basis of property used for the production of income based on exhaustion, 
wear and tear, and obsolescence.  (See IRC § 167(a); Rev. & Tax. Code §§ 17250, 24349.)  It 
may be computed using different methods and is applied pursuant to various conventions 
adopted by a taxpayer.  (Id.)  It is not, however, determinative as to when a sale of tangible 
personal property takes place.  This Agency has generally looked to a taxpayer’s depreciation 
of assets to show that those assets are not held for resale (see, e.g., BTLG Annot. 570.0150 
(9/19/94), or as evidence of an exercise of ownership (see, e.g., BTLG Annot. 495.0240 
(3/17/70)).  However, depreciation alone is not always sufficient to show when a sale 
necessarily took place.  McConville v. State Board of Equalization (1978) 85 Cal.App.3d 156, 
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161 describes depreciation as “an indication of intent to use [property] . . .  other than for 
retention, demonstration, or display, since inventory or property held for sale in the ordinary 
course of business is not subject o a depreciation allowance as a capital asset. . .”  (Emphasis 
in original.) 
 
 Your hypothetical shows a transfer of tangible personal property for consideration at  
year-end based on the inter-company journal entries.  The fact that Company B claimed 
depreciation for the entire year only evidences that Company B is exercising an ownership 
interest in the property, or that it does not hold that property for resale.  It does not evidence 
when the sale to Company B took place.  I further note that Company B may (or may not) be 
exercising a depreciation schedule or methodology that is acceptable to the IRS or FTB.  It is 
not necessary for us to reach that determination, however, since we regard the sale to have 
occurred when there was a transfer of title or possession for consideration and Company A 
completed its responsibilities with respect to physical delivery.  We assume from your 
hypothetical that this occurred at year-end and not some time prior to that date. 
 
 Please let me know if you have any questions regarding this issue or the enclosed 
memorandum. 
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