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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
March 30, 1955 
 
 
Attention: Mr. X------------------ 
 
 
Gentlemen: 
 
 This is in reply to your letter of February 28 f(J which you inquire concerning the 
sales tax with respect to trucks sold by X----------------- to an out-of-state dealer for resale 
whose driver drives the truck from the X----------------- plant at to the dealer's place of 
business outside this state with no aid by any employee or representative of the ultimate 
consumer. We agree that under these circumstances, X----------------- does not incur tax 
liability under the second paragraph of Section 6007.  
 
 You inquire whether there would be any different tax consequence if the ultimate 
consumer reimburses the out-of-state dealer for fuel and other operating expenses 
including wages, meals and hotel accommodation of the driver. We do not believe that 
such reimbursement would have any tax consequence, it being understood that the 
ultimate consumer does no more than make reimbursement for these expenses and does 
not exercise direction or control over the driver in the operation and delivery of the truck 
to the dealer, the driver being in no sense the consumer's agent.  
 
 You also inquire whether there would be any tax liability accruing to X-------------
---- if the truck purchased by the out-of-state dealer and driven by the driver from the 
factory to his place of business contains a load or partial load of parts which the dealer 
has purchased from for use or resale at his out-of-state place of business. We do not 
believe that this condition subjects X----------------- to payment of the sales tax with 
respect either to the truck or those parts purchased by the out-of-state dealer for resale.  
 
 As you point out, there would appear to be no question as to any use having been 
made of the parts prior to the time they are delivered to the dealer outside this State. 
There might be more basis for such a question in the case of the trucks, but we do not 
believe that it would be a sound conclusion to regard the trucks as having been purchased 
for a purpose other than resale merely because while being driven from the factory to the 
dealer's place of business, they contain parts also purchased for resale; some of which 
parts, may be consumed by the dealer. The truck must make the trip in order for delivery  



to be effective. We do not believe that its incidental use as a carrier of parts should 
destroy its status as an article being purchased for the purpose of resale.  
 

Very truly yours,  
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel  

 
EHS:djr  
 
cc: X----------------- Auditing  
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