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September 19, 1995  

   

 
 
Re:  Unidentified Taxpayer;  
 Interstate Commerce Issues 
 
Dear _______, 
 
 Your June 29, 1995 letter to the Audit Evaluation and Planning Section was referred to the 
Legal Division for a response.  You ask two questions regarding the application of tax on certain 
hypothetical transactions.  For purposes of clarity, we have separately responded to each of your 
questions below.  
 

"[1.] The first question deals with 'Regulation #1621, Sales To 
Common Carriers', letter (b) 'Application of Tax' .... My 
understanding is that if the seller ships the tangible personal property 
via the facilities of the purchasing carrier under a bill of lading to an 
out-of-state point, and if the common carrier meets test (B), (C), and 
(D) then sales tax would be exempt.  My question is if the carrier 
chooses to not follow steps (b)(1)(A) through (D), but instead takes 
delivery of the tangible personal property out-of-state would 
California sales tax be exempt?"  

 
 California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.)  When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of 
property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption of that property in 
California. (Rev. and Tax. Code §§ 6201, 6401.)  
 
 The exemption regarding sales to common carriers is set forth in Revenue and Taxation 
Code section 6385 and is interpreted by Regulation 1621. Subdivision (b) of Regulation 1621 states:  
 

"(1) .... The sale of tangible personal property, other than fuel and 
petroleum products, to common carriers, including foreign air 
carriers, is exempt from sales tax pursuant to Section 6385(a) of the 
Revenue and Taxation Code when such property is:  
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"(A) Shipped by the seller via the facilities of the purchasing carrier 
under a bill of lading, to an out-of-state point, and  
 
"(B) Actually transported by the common carrier to the out-of-state 
destination, pursuant to the bill of lading, over a route the California 
portion of which the purchasing carrier is authorized to transport 
cargo under common carrier rights, and  
 
"(C) Not put to use until after the transportation by the purchasing 
carrier to the out-of-state destination, and  
 
"(D) Used by the carrier in the conduct of its business as a common 
carrier."  
 

Where the foregoing conditions are not met, the sale to the common carrier is not exempt 
rom sales tax pursuant to Revenue and Taxation Code section 6385(a) or Regulation 1621(b).  That 
s, if the common carrier does not follow subdivisions (b)(1)(A) through (b)(1)(D) of Regulation 
621, the sale of tangible personal property to that common carrier is not an exempt sale pursuant to 
evenue and Taxation Code section 6385(a).  Thus, if a common carrier takes delivery of purchased 
roperty in this state without satisfying the requirements of Regulation 1621(b), the sale is subject to 
ales tax.  This does not mean, however, that the sale of tangible personal property under different 
acts to a common carrier (or any other person for that matter) may not qualify for exempt treatment 
nder another statutory provision.  

The other relevant exemption to your hypothetical is the one set forth in Revenue and 
axation Code section 6396.  That provision exempts sales in this state from sales tax when goods 
re shipped outside the state to a specific location under certain conditions.  These conditions are 
xplained in subdivision (a)(3)(B) of Regulation 1620 (copy enclosed) as follows:  

"Sales tax does not apply when the property pursuant to the contract 
of sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this 
state by the retailer, by means of:  
 
"1. Facilities operated by the retailer, or  
 
"2. Delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding 
agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment to such 
out-of-state point.  As used herein the term 'carrier' means a person or 
firm regularly engaged in the business of transporting for 
compensation tangible personal property owned by other persons, 
and includes both common and contract carriers.  The term 
'forwarding agent' means a person or firm regularly engaged in the 
business of preparing property for shipment or arranging for its 
shipment.  An individual not otherwise so engaged does not become 
a 'carrier' or 'forwarding agent' within the meaning of this regulation 
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simply by being designated by a purchaser to receive and ship goods 
to a point outside this state .... "  

 
 Thus, when a sale does not qualify for the exemption under section 6385, the sale of tangible 
personal property to a common carrier inside this state is subject to sales tax unless, pursuant to the 
contract of sale with that carrier, the seller actually ships the property outside the state by facilities 
other than those of the purchasing carrier and neither the purchasing carrier nor its agent obtains 
possession of the property inside California.  That is, the sale is not exempt from sales tax pursuant 
to Regulation 1620(a)(3)(B) if the purchasing carrier receives possession of the property inside this 
state and then immediately transports and uses that property outside the state.  For the transaction to 
qualify under Regulation 1620(a)(3)(B), the seller must actually deliver the property outside this 
state by its own facilities or deliver it to another carrier (i.e., one other than the purchasing carrier) 
for shipment outside the state.  
 
 You should note that tax may still apply to your hypothetical transaction even if it qualifies 
for the section 6396 exemption.  As set forth above, use tax applies to the storage, use, or other 
consumption of property purchased from a retailer for use inside this state. (Rev. & Tax. Code §§ 
6201, 6401.)  This tax is imposed on the person actually storing, using, or otherwise consuming the 
property within the state. (Rev. & Tax. Code § 6202.)  A retailer engaged in business in this state is 
required to collect the applicable use tax from the purchaser at the time of the sale of property to be 
used inside the state. (Rev. & Tax. Code § 6203.)  
  
 Even if the sale is exempt from sales tax under section 6396, the purchasing common carrier 
will owe use tax if it brings the purchased property into California and is regarded as having 
purchased it for use in this state, unless that use is exempt from tax. (Reg. 1620(b).)  The property 
will be regarded as having been purchased for use in this state if it is first functionally used inside 
this state and tax will apply. (Reg. 1620(b)(3).)  The property will also be regarded as purchased for 
use in this state if it enters California within 90 days after purchase, unless the property is used or 
stored outside California one-half or more of the time during the six-month period immediately 
following the property's entry into this state.  (Id.) If such property is not used or stored outside 
California one-half or more of the time during the six-month period immediately following that 
property's entry into this state and that property entered California within 90 days after purchase, tax 
will apply unless the property meets the requirements of Regulation 1620(b)(2)(B) as discussed 
below.  
 

"[2.] The next question deals with ... '[Annotation] 570.0430 
Vehicles Purchased For Use In Interstate Commerce' .... My question 
is if the vehicle is first functionally used in interstate commerce 
outside of California, and enters California and is used exclusively in 
interstate commerce within the State of California for six month 
is use tax exempt[?]  An example would be where a vehicle routinely 
picks up cargo in San Jose and delivers it to the Port of Oakland 
where the cargo is then transported by ship to an out-of-state point. 
The vehicle will never physically leave California but will be always 
be engaged in interstate commerce.... "  
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Regulation 1620(b)(2)(B) provides:  
 

Use tax does not apply to property purchased for use and used in 
interstate or foreign commerce prior to its entry into this state, and 
thereafter used continuously in interstate or foreign commerce both 
within and without California and not exclusively in California." 
(Emphasis added.)  
 
 

Where property is purchased outside the state and is thereafter used continuously in interstate 
commerce exclusively inside this state, use tax applies to that property if it is deemed to have been 
purchased for use inside this state.  That is, use tax applies if the property purchased outside the state 
is brought into this state within 90 days after its purchase, unless that property is used or stored 
outside California one-half or more of the time during the six-month period immediately following 
its entry into this state. (Reg. 1620(b)(3).)  
   
 We assume in your example that the vehicle entered California within 90 days after its 
purchase from outside this state while it was being used in interstate commerce.  Thereafter, this 
vehicle did not leave California during the next six months while it was used for interstate 
commerce purposes.  Under these facts, use tax applies to the use of this vehicle since it is regarded 
as having been purchased for use inside this state.  The use of the vehicle does not qualify for the 
exemption set forth in Regulation 1620(b)(2)(B) since that use was exclusively in California.  
 
 If you have any further questions, please write again.  
 
 
 
 
     Sincerely, 
 
     Warren L. Astleford  
     Staff Counsel  
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