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   January 27, 1997 

VIA FACSIMILE AND U.S. MAIL  
 
Mr. J--- M. K---, CPA 

Tax Manager 

W--- I--- 

P.O. Box XXXXX 

---, CA XXXXX 

 
 Re: 	 Sales of Fuel to Water Common Carriers 

  M--- R---, Inc. (Account No. SR -- XX-XXXXXX) 

  W--- I--- (Account No. SR -- XX-XXXXXX) 

  W--- O--- C--- (Account No. SY -- XX-XXXXXX) 

 
Dear Mr. K---: 
 
 This is in response to your letter of December 12, 1996, in which you inquire whether 
water carrier exemption certificates tendered to your company conform to the requirements set 
forth in “Certificate E” found in the Appendix to Regulation 1621. 
 
 You explain that your companies, M--- R---, Inc., W--- I---, and W--- O--- C---, which 
you collectively refer to as “Taxpayers,” are dealers of petroleum products.   You explain that 
although Taxpayers may occasionally blend fuels in its storage tanks, Taxpayers are not refiners 
or processors of fuel. Your questions concern sales of various fuels to water common carriers.  
Revenue and Taxation Code section 6385, as explained by Regulation 1621, provides that, under 
specified conditions, gross receipts from the sales of fuel and petroleum products made to water 
common carriers will be exempt from the computation of sales and use taxes.  Regulation 
1621(b)(3)(C), in pertinent part, explains this exemption will apply to sales of fuel and petroleum  
products when these products are: 
 

“1. Sold to a water common carrier who holds a valid seller's permit or who has 
timely obtained a fuel exemption registration number,  
2. For immediate shipment outside this state,  
3. Consumed by the water carrier in the conduct of its business as a common 
carrier after the first out-of-state destination.” 
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This provision of Regulation 1621 cautions that: 

“[S]ales tax applies with respect to sales of fuel and petroleum products which 
will be consumed in a voyage from the California point where the fuel is taken on 
to the first destination outside of California.” 

For purposes of Regulation 1621(b)(3)(C) the “first destination outside of California” is 
defined as the first point reached by the water common carrier outside of California, in the 
conduct of its water common carrier’s business at which either cargo, cargo containers, or 
passengers are loaded or unloaded, fuel is bunkered, or docking fees are charged.  A “sale” 
occurs when the purchaser takes either title or possession of the fuel, and an “immediate 
shipment” occurs when the delivery of fuel is made by the vendor to the vessel for transportation 
outside this state. 

To be eligible for this exemption the vendor must obtain a timely exemption certificate 
from the purchasing water common carrier. This exemption certificate must contain the 
purchaser’s seller's permit number.  If the purchaser is not required to hold a seller's permit, the 
certificate must contain the purchaser's fuel exemption registration number.  The exemption 
certificate must conform in substance with one of the sample exemption certificates contained in 
the Appendix to Regulation 1621. In order to be considered “timely filed,” the certificate must 
be obtained either within the seller's normal billing and payment cycle or 45 days from the date 
of delivery, whichever event occurs later. (Reg. 1621(c)(3).)  The applicable format for the 
exemption certificate for fuel and petroleum products sold to water common carriers is 
“Certificate E,” found under the Appendix to Regulation 1621, a copy of which you have 
attached to your letter as Attachment 4. 

“Certificate E” contains 17 inquiries which were formulated to obtain the information 
necessary to verify that a water common carrier meets the specific requirements to qualify for the 
exemption accorded under section 6385(c).  The pertinent requirements again are: the purchaser 
must be a water common carrier, lawfully operating as such; the purchaser must hold a valid 
seller’s permit or fuel exemption certificate; the fuel must be purchased for shipment out of state; 
and the fuel must not be used or consumed by the purchaser until after the vessel reaches its first 
out-of-state destination. The information sought in the first 9 inquiries, among other things, 
identifies the vessel purchasing fuel; the seller’s permit or fuel exemption registration number, 
whichever is applicable; the vendor; the date of purchase; and the first out-of-state destination. 
The information sought in lines 10 through 17 is to determine whether or not the purchaser had 
the requisite fuel, prior to purchase, necessary to power the vessel while in port and to reach its 
next destination. These inquiries seek to identify the amount of fuel on board upon arrival into 
the California port, the amount of fuel used in port, the amount of fuel to be consumed to power 
the vessel to the first out-of-state destination, and the amount of fuel purchased.  At the end of 
“Certificate E” there is a paragraph verifying that the vessel and the fuel purchased qualify for 
the exemption, followed by signature and date lines. 
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In your letter you include formats of two certificates that have been tendered to 
Taxpayers and have asked the Board to analyze these certificates to see if they meet all of the 
criteria required by “Certificate E.” Your concerns appear to be whether the certificates 
submitted by Taxpayers’ customers conform to “Certificate E” and whether these certificates 
have been properly completed. 

The first certificate you refer to, Attachment 1, which you state was received within 
45 days after the date of delivery, appears, in format, to contain substantially the same verbiage 
as required by “Certificate E.” All of the 17 categories of inquiries are included, with 
corresponding lines to be filled in by both the purchaser and the vendor.  The closing paragraph 
of Attachment 1 is substantially the same as that found in “Certificate E,” except it does not 
contain the last sentence which states: “To qualify for the exemption, a water common carrier 
who is not otherwise required to hold a valid seller’s permit  must register with the Board of 
Equalization and obtain a fuel exemption number within 45 days after taking fuel on board.” 
Nor does Attachment 1 include the word “lawfully” between  the terms “common carrier” and 
“operating as such.” It is recommended that purchasers using this certificate redraft the 
exemption certificate to include the word “lawfully” to verify that it is, in fact, lawfully 
operating as a common carrier.  While we do not believe that the omission of the last sentence 
would render Attachment 1 invalid, it was included in “Certificate E” as a notice to sellers that 
the purchaser is required to have a seller’s permit or fuel exemption registration number in order 
to be eligible for the exemption. That is, without regard to this sentence, if the purchaser does not 
have a seller’s permit or fuel exemption registration number, the sale will not qualify for the 
exemption.   

As I review the content of Attachment 1, I note that four of the categories of information 
have not been filled out, specifically, on line 1, the carrier’s name is omitted; on line 2, there is 
no entry of a either a seller’s permit number or fuel exemption number;  on line 3, the vessel’s 
name is not identified; on line 6 no delivery date is stated; and line 9 does not provide the 
invoice number of the purchase.  In addition, the certificate does not appear to be signed or 
dated. Accordingly, as submitted, this certificate does not qualify as a valid and complete 
exemption certificate.   

In your letter you express concern that the purchaser may have purchased additional fuel 
from other sources while in the California port which may not be reflected on this certificate. 
“Certificate E” does not require this information, nor do Taxpayers have the obligation of 
determining whether other such purchases are made while the vessel is in the California port.  If 
the water common carrier made other “exempt” purchases from other vendors while in a 
California port, these purchases would be reflected on exemption certificates tendered to the 
other vendors. If the water common carrier tenders an exemption certificate, but uses the fuel in 
an otherwise taxable manner, the purchaser will be liable for the sales tax.  (Reg. 1621(e).) 
Thus, so long as Taxpayers have accepted, in good faith, a fully completed exemption certificate 
that conforms in substance to “Certificate E,” with responses to the inquiries found on lines 1 
through 17, which Taxpayers believe accurately states the basis for the exemption, then 
Taxpayers have met their obligations under Regulation 1621(c)(3). 
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The next certificate, Attachment 2, about which you inquire also appears to substantially 
conform in format to “Certificate E,” except for the last sentence explaining the need for the 
purchasers without seller’s permits to obtain a fuel exemption number within 45 days after 
taking fuel on Board. As previously explained, this omission would not render the certificate 
invalid, but serves as a notice to the seller that the purchaser is required to have either a seller’s 
permit or  a fuel exemption registration number in order to qualify for the exemption.  As in 
Attachment 1, the information requested in lines 1, 2, and 6 of Attachment 2 do not appear to 
have been completed.  In addition, the purchaser has not fully responded to the inquiries 
contained in lines 10 through 17. As explained above, the information sought in lines 10 through 
17 is to determine whether or not the purchaser had the requisite fuel, prior to purchase, 
necessary to power the vessel while in port and to reach its next destination.  This information 
would serve as evidence that the fuel being purchased would not be used until after the vessel 
reached its first-out-of state destination. According to this purchasers responses, this purchaser 
did not have any fuel at the time it purchased fuel from Taxpayers.  The only entries which had a 
response other than “0” to the inquiries on lines 10 through 17 were responses to the amount of 
fuel loaded and the amount of fuel the purchaser claimed was exempt from sales tax.  A literal 
review of the purchaser’s responses to inquiries found on lines 10 through 17, indicates that the 
purchaser did not have any fuel on board when it arrived in the California port.  Thus, it can only 
be concluded that at least some of the fuel purchased from Taxpayers was for use in California 
territorial waters from the point of departure until the first out-of state destination.  Based upon 
these responses, or failure to respond, the purchaser is not entitled to the exemption and 
Taxpayers are responsible for the sales tax attributable to this purchase. 

You express your beliefs that this purchaser had enough fuel on board at the time of 
purchase for use in the California port and to power the purchaser to its first out-of-state 
destination and that the purchaser did not burn the fuel purchased from Taxpayers until after it 
reached its first out-of-state destination. Your belief that the purchaser did not burn the fuel 
purchased until after it reached its first out-of-state destination, is not enough.  If Taxpayers 
accept this incomplete certificate, Taxpayers will be liable for the sales tax attributable to this 
purchase. 

You state the purchaser explained that, in accordance with industry standards, it is not 
obligated to release information regarding the quantity of fuel on board at the time of arrival in 
port (line 13); the amount of fuel to be consumed while in port (line 10); or the amount of fuel to 
be consumed to reach the first out-of-state destination (line 11).  In other words, it is the 
purchaser’s contention that to divulge this information would be tantamount to releasing trade 
secrets. There is no merit to this proposition as there is nothing on this form which would 
apprise Taxpayers of the identity of other vendors from which the purchaser obtained its fuel. 
As explained above, the responses to inquiries 10 through 17 are to verify that the purchaser is, 
in fact, entitled to the exemption provided under section 6385.  If the purchaser is not willing to 
provide this information, then the purchaser is not entitled to the exemption. 
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The last document you have included, Attachment 3, is a document you propose to use in 
the event that an exemption certificate is not tendered to Taxpayers within the later of 45 days 
after the date of delivery, or the vendor’s normal billing and payment cycle.  You believe that 
Attachment 3 would satisfy the evidence requirements of Regulation 1621(d)(3).  This 
subsection of Regulation 1621 provides that in the event an exemption certificate is not received 
within the time permitted the seller may nonetheless be relieved of sales tax liability:  

“if the seller presents satisfactory evidence that the sale met the requirements of 
Sections 6357.5 or 6385(c) of the Revenue and Taxation Code, including the 
requirement that the purchaser held a valid seller's permit at the time of the sale or 
a fuel exemption number with the Board at the time of sale or within 45 days after 
taking the fuel on board.” 

Attachment 3 includes the first 9 inquiries found under “Certificate E” but does not 
contain inquiries 10 through 17 which, as explained above, provides the information necessary to 
determine whether the fuel purchased qualifies for the exemption provided under section 6385.     
An affidavit submitted after the 45 days have elapsed should provide at least the same 
information elicited by “Certificate E,” not less.  Thus, your proposed affidavit should not only 
contain inquiries which would elicit the same responses as those found on lines 10 through 17 of 
“Certificate E,” but should also elicit verification from the purchaser, such as copies of the 
purchasers log abstracts or cargo manifests documenting the transportation of the fuel to the first 
out-of-state destination. The purchaser is required to maintain such evidence, pursuant to 
Regulation 1621(e), to document that the fuel purchased pursuant to the exemption certificate 
qualified for the exemption allowed under section 6385.  Thus, as drafted, your proposed 
affidavit does not provide either the purchaser or the vendor the opportunity to present 
satisfactory evidence that the water common carrier’s purchase of the fuel met the requirements 
of section 6385. 

I hope that this response has addressed your inquiries.  If you have any further questions, 
please feel free to contact this office again. 

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Tax Counsel 

PHJ:cl 

cc: 	 Sacramento District Administrator (KH) 

 Santa Ana District Administrator (EA) 





