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FACTS 
 

In the first situation, a farmer brints his own seed beans to permittee for treatment with one of the 
above chemicals.  The treatment results in coating the beans with a protective film that keeps 
them from being eaten by worms when they are planted in the ground.  The charge is based on 
the quantity of beans treated and on the chemical used. 
 
In the second situation, permittee sells seed beans to farmers that have been treated with one of 
the chemicals, there being a proportionate increase in the sales price. 
 

ISSUE
 
Is the permittee correctly handling the transaction where, in both situations, he purchases the 
chemicals ex-tax for resale, and, in the first situation, does not charge any tax reimbursement for 
the processing of beans furnished by the farmer, or, in the second situation, on the total sales 
price, where he sells treated beans.   
 

OPINION 
 
With respect to the first situation, if, as it appears, the chemicals become incorporated in the seed 
beans as a part thereof, we do not believe the chemicals should be regarded as consumed by the 
permittee.  Accordingly, it would appear that they may properly be purchased by him ex-tax for 
resale. 
 
Also, in the first situation, it is our opinion that the charge for treating the seeds is not subject to 
the tax, assuming that these are exempt seeds within the meaning of Ruling 48.  This is based on 
the theory that a taxable processing, within the meaning of Ruling 15, does not occur where the 
item processed is an item exempt from the tax.  Of course, if seeds processed with these 
chemicals were not exempt seeds Ruling 15 would be applicable and the tax would apply to the 
entire charge unless the farmer was not a consumer of the seeds but was reselling the seeds in the 
regular course of his business.   
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 With respect to the second situation, it would again appear that permittee might purchase 
the chemicals ex-tax.  In addition, if, as we again assume, these seed beans are seeds, pursuant to 
Ruling 48, the products of which ordinarily constitute food for human consumption or are to be 
sold in the regular course of the farmer’s business, the addition to the sales price represented by 
the treatment charge would not be subject to the tax.  This opinion is based on the theory that this 
charge would represent part of the sales price of an exmept seed.  Of course, if any seeds so 
treated are not exempt vegetable seeds, the entire charge for the treated seed would be subject to 
the tax, unless the sale of the seed itself, as distinguised from its products, was a proper exempt 
sale for resale.   
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