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Database Transactions  Subject: 
 
 

You have asked us to clarify application of the sales tax to transactions involving 
transfers of database information. 

 
The term “sale” means and includes “a transfer for consideration of the title or possession 

of tangible personal property which has been produced, fabricated, or printed to the special order 
of the customer, or of any publication.”  Rev. & Tax. Code § 6006(f), emphasis added.   

 
Our historic analysis has distinguished not between tangible versus intangible but 

between sale versus service. Everybody agrees that if A commissions B to go out into the field 
and to gather data, and B turns over to A a report containing the information gathered, and A 
pays B for B’s service of gathering the information and producing the report, then tax does not 
apply.  This is a service transaction.  This is a far cry from the situation under consideration, 
where A announces to the world that A has information for sale, and A has previously gathered 
the information, and A maintains the information in a computer database, and A then produces 
the report desired by B by a minimum number of strokes at the keyboard.  The price charged by 
A to B does not cover the entire cost to A of creating the database, but is a charge designed to 
recover costs and generate profit through multiple sales of lists or reports drawn from the 
database. 

 
The ordinary database situation fails the basic two-part test used in determining whether 

a transaction is a service transaction.  First, A does not do field research, or even look up in a 
library of books the information that B wants.  There is no real service done by A for B.  A’s 
minimal use of the keyboard is more in the nature of a manufacturing activity, performed by A 
for A’s benefit in producing a product for sale.  A database is “pre-researched,” that is, the 
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“service” of locating information is done already, at the time the customer makes the request. 
Thus, the database is not compiled as a result of the request of the specific customer, but as a 
result of the business judgment of the vendor that there is a market for his product.  Second, the 
transaction is not initiated by B, in the sense that B asks A to gather and compile the data.  
Rather, it is A who announces to the world as a vendor that a range of products is available for 
sale. 

 
Thus, both parts of the two-part test are found “wanting” in the database case.  These 

transactions should be taxed as sales transactions.   
 
It has been our position that transfers of CD ROMs, diskettes and printed matter (whether 

printed by mass printing techniques, computer, word processor, or otherwise) containing 
information extracted from a previously existing database, are generally taxable, without regard 
to the fact that a particular listing of information from the database may have been prepared to 
the special order of the customer. 

 
We have recognized two circumstances as research service cases.  First, in cases where 

the information is of personal relevance to the inquiring party and not likely to be furnished in 
duplicate form to other persons, we have regarded the transaction as a research service and as 
nontaxable.  Examples of the types of transactions treated as service transactions are as follows: 

 
Individual Profiles.  A charge for preparing an individual’s personality profile 
and forecast based on a person’s time, date and location of birth is not subject to 
tax.  If individual profiles are prepared and furnished to the client and no two 
profiles are identical, the production of these individualized profiles is 
considered a service under Regulation 1501.  If because a client had the same 
time, date and location as a previous client, the previous client’s profile was 
selected and furnished to the new client, the charge billed to the new client 
would be subject to sales tax.  (5/12/93) 
 
Custom Computerized Reports.  A customized computer generated report 
prepared by matching raw scholarship data supplied by a client to scholarship 
information contained on a computer database to provide the clients with 
information concerning scholarships available to them, is a charge for research 
and the report is for nontaxable services.  (8/20/93) 
 
The line would be drawn, and tax would apply in the case, for example, where an 

individual asked for a copy of the front page of a particular newspaper, on the date of that 
person’s birth. The birth date would be personal, but the matter furnished would be likely to be 
furnished in duplicate form to other persons making similar inquiries. 

 
Second, in some cases the inquiry is so specific and limited that the customer is not 

looking to acquire some duplicate part of taxpayer’s database (a sublisting of data from a broader 
listing of data) but is simply trying to obtain a status report with respect to the subject of interest. 
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 The true object of the contract here is research, not the furnishing of an extracted portion (bulk 
data) of a file maintained by the taxpayer which would enable the customer to do his own 
research.  “Looking it up” for the customer is research.  Providing the reference work for the 
taxpayer to “look it up” himself is the sale of tangible personal property.  In these cases, the 
information would likely be transferred in report form, for a fee based upon the cost to the 
taxpayer of making the specific inquiry.  The shorthand test is--if the customer supplies the 
name, and the vendor provides information to the customer about the name, tax does not apply.  
If the customer identifies the category, and the vendor supplies the specific information (who or 
what is in the category), tax applies.  

 
Thus, tax applies in all cases where there is a transfer of information drawn from a 

preexisting database, except as noted above.  Tax applies whether the information transferred 
from the database is transferred in book, pamphlet or brochure form, or in CD Rom or diskette 
form, or as prepared by computer, word processor, or other method.   Tax does not apply if the 
information is transferred electronically. 

 
We have described application of the tax to database transactions by identifying 

nontaxable exceptions to the general rule.  The rule of taxability may be stated from a positive 
point of view, although less easily.  Tax applies if the information recorded onto a transfer 
medium from a previously compiled database will be or may be substantially incorporated into 
products which may be transferred to other persons.  Under the test, as stated from this point of 
view, tax will always apply where the information transferred to the customer is transferred on 
CD ROM or in publications produced through mass printing techniques (printed matter). Tax 
will also apply where information is transferred on a custom-prepared diskette or in a custom-
printed report, if the information transferred will be or may be substantially incorporated into 
reports furnished to other persons.  Any listing of data by category specified by the customer 
should be regarded as information which may be substantially incorporated into reports which 
may be furnished to other persons.   
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