
 

 STATE OF CALIFORNIA 515.0830
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-6493

February 28, 1989 

REDACTED TEXT 

REDACTED TEXT  
Time keeping and billing service 

Dear REDACTED TEXT: 

In your October 25, 1988 letter to the Board, which was referred by our Compliance 
Planning Unit to the legal staff for response, you relate that you recently applied at the Board’s 
San Francisco office for a seller’s permit, and that office suggested you contact the Board’s 
headquarters in order to receive a written ruling concerning how the sales and use tax applies to 
your business.   

You write: 

“REDACTED TEXT is a new business which provides a time keeping and billing 
service to certified public accountants (CPAs), designers, engineers and other 
service businesses.   

“Our clients have their employees record the amount of time spent working on 
distinct tasks throughout the course of the day.  Based upon these time sheets we 
provide our clients with information which assist them in making billing decisions.  
Then, based upon their decisions, we generate their bills.  In addition, we provide 
a variety of original management reports, such as client accounts receivable, 
employee chargeability and productivity and fee analysis.  Our business is similar 
to the processing of accounting data by such vendors as ADP and Safeguard 
Business Systems.   

“A secondary and unrelated phase of our business will be the sale of computer 
software to a limited number of clients.  We may also provide technical assistance 
and training related to software installation and operation.   
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“We request that you find the primary business of REDACTED TEXT to be non-
taxable under the provisions of Regulation 1502(d)(5), and that you provide us with 
a written determination.”   

Opinion 

We agree with your contention that Regulation 1502(d)(5) applies to your timekeeping and 
billing services to your clients.  In summary, Regulation 1502(d)(5) describes the processing of 
customer-furnished information as the developing of original information from data furnished by 
the customer.  Contracts for the processing of customer-furnished information are considered to 
be for the rendition of a service, not the sale of the tangible property on which the information is 
transmitted or recorded.  In your situation, where you receive time sheets from your clients and in 
return generate their bills and provide management reports, you are providing a nontaxable service 
for your clients and you are the consumer of the tangible property you use to produce the bills and 
management reports.  Accordingly, tax applies to your purchases of these items for your use in 
providing these services.   

Your sales of computer software are subject to sales or use tax (Regulation 1502(f)(1)).  If 
you provide technical assistance and training as optional services in conjunction with your sales 
of computer software, tax will not apply to those charges.  (Regulation 1502(e) and (g)).  If you 
provide training materials for a charge separate from your charges for training services, tax will 
apply to those charges.  (Regulation 1502(e)(2)). Tax does not apply to your charges for installing 
the software you sell.  (Regulation 1502(f)(1)(E)).   

I enclose a copy of Regulation 1502 for your information.  Please feel free to contact me if 
you have further questions or comments about this letter.   

Sincerely,  

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:jb 
Enclosure  
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