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    April 11, 1979 
 
 
Mr. G--- S. H--- 
Attorney At Law 
XXXX --- Street, Suite XX 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. H---: 
 
 
 This is in reply to your letter of February 14, 1979.  We apologize for the delay in our 
response. 
 
 You have inquired on behalf of your client, a court reporting service, concerning the 
client’s obligation to report and pay sales tax with respect to depositions and other reporting and 
transcribing activities. 
 
 As you are aware, we have recently concluded that private court reporters generally 
perform a service when they report depositions in connection with current or proposed litigation.  
Tax does not apply to original copies furnished to the party contracting for the performance of 
the service nor does tax apply to the extent that the reporter furnishes one copy of the deposition 
to other parties (or the deponent) to the litigation. 
 
 You inquire as to whether it is the intent of our recent decision to provide for 
nontaxability of originals and a copy furnished to each party and the deponent in any matter 
where a court reporter provides services or whether it is our intent to limit nontaxability to 
situations involving litigation only. 
 
 The question as to whether tax applies to charges for reporting and transcribing a hearing 
or proceeding arose initially in the context of the taking of depositions for use in litigation.  The 
principle of nontaxability applies more broadly however. 
 
 We are of the opinion that persons who undertake by contract to report and transcribe 
oral proceedings perform a service and that receipts from the performance of the service in 
accordance with the service contract are not taxable.  The true object of the contract is the 
performance of a service and not the furnishing of tangible personal property notwithstanding the 
fact that a written transcript is provided to the customer.  See our regulation 1501 “Service 
Enterprises Generally,” copy enclosed for your reference. 
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 The tax applies, however, to additional copies furnished to the customer since these 
copies are regarded as “printed matter,” and tax generally applies to the sale of printed materials.  
Tax also applies where a transcript is furnished to a person other than the person who originally 
contracted for the performance of the service (unless the transcript is furnished pursuant to Code 
of Civil Procedure, Section 2019).  The tax applies in this instance because the person furnishing 
the transcript provides no services to the customer but provides printed matter only.  In 
summary, the general rules are that a contract to report and transcribe an oral proceeding is a 
contract to perform a service and the tax does not apply.  Tax applies to sales of printed matter, 
and thus tax generally applies where a single copy of a transcript is furnished and no services are 
performed or where multiple copies of transcripts are furnished to the customer pursuant to a 
contract for recording and transcribing an oral proceeding. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Gary J. Jugum 
Tax Counsel 
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