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       July 1, 1996 
 
 
 

 Exe cutive Director 
 Re: Request for Legal Opinion 
  Successor’s Liability 
 
Dear ______, 
 
 We have your letter of May 13, 1996 for response.  You requested a legal opinion, however you did 
not identify your client.  Under Revenue and Taxation Code section 6596(d) only the person making the 
written request may rely on the board’s written advice.  Since your client is not identified, it may not rely on 
the following discussion, which is set out hereafter only as a matter of general information to you. 
 
 In your hypothetical you explained that Corporation “A” holds a perfected security interest in 
corporation “B’s” inventory, equipment, receivables, and accounts to secure a promissory note and accounts 
receivable due from “B” to “A”.   “A” is contemplating foreclosing on its security interest.  “A” is also 
considering purchasing certain intangible property owned by “B” which is not encumbered by “A’s” 
security interest.  The consideration for the purchase of intangibles would be a credit or set off against “B’s” 
indebtedness to “A”.  If “A” acquires the intangible property of “B” it intends to operate “B’s” business 
using the tangible personal property it expects to acquire through foreclosure.  If “A” does not acquire the 
intangible property, it intends to resell the tangible personal property to an unrelated third party. 
 
 I will try to answer your specific questions based on your hypothetical in the order you set them out: 
 
 1. If “A” does not transfer any cash to “B”, how can it ‘withhold’ an amount? 
 
 This question was answered by the Court of Appeals in Knudsen Dairy Products Co. v. State Bd. of 
Equalization (1970) 12 C.A.3d 47 where the court stated: 
 

“the term “withhold” as used in the statute does not necessarily mean having physical assets 
in hand, but simply means dealing with the purchase consideration in such a manner as to 
deny to the seller the benefit of the purchase consideration and to thereby make a portion of 
it available for the satisfaction of the tax liability.” 

 
 In a simple case, assume “X” owed “Y” $100,000.  “X” also has unpaid sales tax liability of 
$40,000.  “X” and “Y” agree that “Y” will acquire the business of “X” for $80,000, payable by credit 
against the outstanding $100,000 obligation.  “X” would still owe the remaining $20,000 to “Y”.  In that 
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case, “Y” must pay the $40,000 unpaid sales tax to the board when it acquires the assets, and it would 
presumably increase the balance “X” owes it by a corresponding amount, leaving “Y” in possession of the 
business, the sales tax liability paid, and “X” indebted to “Y” for $60,000. 
 
 2. If “A” cannot “withhold” an amount, can “A” be held liable as a successor? 
 
 See above.  If the sales tax liability is not paid upon transfer, even if the consideration is solely 
forgiveness or credit against debt, “A” would be liable under the successor liability provision. 
 
 3. If “A” is liable as a successor, in question 2, what is the amount it would be liable for? 
 
 A purchaser who fails to withhold is liable for either the amount of the unpaid tax, or the amount of 
the agreed upon purchase price, whichever is less.  (Rev. & Tax. Code § 6812.) 
 
 4. If A”A acquires the intangible assets by a reduction of their accounts receivable from “B”, 
does this then create a successor’s liability situation? 
 
 With more, no.  Successor liability arises upon transfer of a “business” or “stock of goods.”  The 
intangible assets you described (Leasehold rights and DBA) do not constitute either a business or a stock of 
goods.  However, if the scenario plays out as your described it earlier in your letter, where A acquires not 
just the intangible assets but also the tangible assets and will operate the business, then we will consider the 
“business” to have been transferred, and successor liability would apply. 
 
 5. If “A” is liable as a successor, in question 4, what is the amount it would be liable for? 
 
 The rule set out in the answer to Question 3 applies.  In the scenario where both the tangible and 
intangible assets of the business are acquired by an entity who subsequently operates the business, the 
measure would be the amount of tax owed, or the value of the purchase price which would include tangible 
and intangible assets. 
 
 6. If “A” acquires the assets of “B” in such a manner as to not be considered the successor of 
“B” and the assets are subsequently sold to a “third party,” can the “third party” be held liable as a 
successor of “B”? 
  
 If “A” had no tax liability nor successor’s liability at the time of the sale, then the purchaser from 
“A” has no duty under Revenue and Taxation Code section 6811 to withhold any of the purchase price for 
the tax liability of “B”. 
 
 7. If the “third part” is liable as a successor, in question 6, what is the amount it would be liable 
  for? 
 
 Not applicable. 
 
 Although not directly addressed by your questions, several other observations seems appropriate to 
your described situation: 
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 If the tangible assets are actually acquired by a duly conducted foreclosure action, rather than a 
voluntary surrender or repossession, and “A” is the successful bidder at the foreclosure sale (even if their 
bid is a “credit bid”), this transaction would fall within the transfers pursuant to foreclosure of a mortgage 
exception to successor liability contained in Sales and Use Tax Regulation 1701(a).  “Mortgage” has the 
meaning given to it in Civil Code section 2924 and applies to personal property as well as realty. 
 
 You should be cognizant of the fact that is “A” is a retailer, as defined in the Sales and Use Tax 
Law, its sales to a third party of the tangible personal property acquired from “B” at foreclosure will subject 
“A” to sales tax on the sale.  In such case, if “A” does not pay sales tax on that sale, the third party 
purchaser may incur successor’s liability for any such liability owed by “A” if the sale is found to constitute 
the sale of a business or stock of goods. 
 
 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free to write 
again. 
 
         Very truly yours, 
 
 
         John S. Butterfield 
         Tax Counsel 
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