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July 3, 1996 

Re: REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT, 

Your letter dated April 4, 1996, to Mr. David H. Levine, Supervising Tax Counsel, has been 
referred to me for response. You ask whether the REDACTED TEXT charges for catering functions for 
groups from the following organizations are subject to tax: 1) federal government (i.e. Air Force, 
Department of Defense, Red Cross); 2) churches and religious organizations; 3) insurance companies; 4) 
State of California; 5) other states; 6) California school districts; 7) out-of-state school districts; 8) nonprofit 
organizations; and 9) cities.  

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured by the 
gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  
The term "sale" means any transfer of title or possession of tangible personal property for consideration.  
(Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  A sale at retail means a sale for any purpose other than resale in the regular 
course of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  Although the retailer owes the sales tax, the retailer may 
collect sales tax reimbursement from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 
1651.1.) 

A caterer is a person engaged in the business of serving meals, food, and drinks on the premises of 
the customers or on premises supplied by the customers.  (Reg. 1603(h).)  Tax applies to the entire charge 
made by the caterer for serving meals, food, and drinks, including all charges for food, use of dishes, 
silverware, glasses, chairs, and tables used in conjunction with serving meals, as well as the charge for the 
labor of planning and serving the meals, whether performed by the caterer or by the caterer's employees or 
subcontractors.  (Id.) Similarly, tax applies to the sales of meals or hot prepared food products furnished by 
restaurants whether served on or off the premises. (Reg. 1603(a).)  

Tax applies to the entire charge by REDACTED TEXT for catering functions for each of the 
organizations listed above unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  With regard to 
sales to groups from churches and religious organizations, State of California, other states, California school 
districts, out-of-state school districts, nonprofit organization, and cities, there is no applicable statutory 
exemption for the sales by REDACTED TEXT to these organizations.  Therefore, REDACTED TEXT 
sales to such organizations are subject to tax.  (See BTLG Annots. 390.0020 (8/24/64), 390.0040 (2/20/63), 
530.0260 (3/23/60).)  



Additionally, REDACTED TEXT sales to insurance companies are also subject to tax. Insurance 
companies doing business in this state are liable for an annual tax imposed by California Constitution 
Article XIII, Code section 28, in lieu of all other taxes and licenses upon such insurers and their property, 
with certain exceptions not applicable herein.  (See also Rev. & Tax Code § 12102.)  However, sales tax is 
imposed on the retailer and not the purchaser. Therefore, sales tax applies to REDACTED TEXT retail 
sales to insurance companies and REDACTED TEXT may collect sales tax reimbursement from the 
insurance company if the contract of sales so provides.  (See Rev. & Tax. Code § 6051; see also Civ. Code 
§ 1656.1.)  

Lastly, Revenue and Taxation Code section 6381 provides that sales to the United States and to its 
unincorporated agencies and instrumentalities such as the Air Force, Department of Defense and American 
National Red Cross are exempt from tax.  However, in order for REDACTED TEXT sales to groups from a 
United States instrumentality to be exempt, REDACTED TEXT must substantiate that the purchases are 
official purchases of the United States instrumentality and that the groups are authorized by the United 
States instrumentality to purchase the catering from REDACTED TEXT on behalf of the United States 
instrumentality.  Copies of appropriate purchase orders, payment vouchers or other appropriate 
documentation showing that the purchases are made by the groups on behalf of the United States 
instrumentality generally meet this requirement.  (Reg. 1614.)  If REDACTED TEXT is unable to acquire 
sufficient proof that the purchases are official purchases of a United States instrumentality, the sales to such 
groups are regarded as sales to individual employees of such organizations and are properly subject to tax.  

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Tax Counsel 
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