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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 15, 1987 

Dear Mr. REDACTED TEXT, 

Your letter requesting an opinion concerning the correct application of tax to certain sales of 
“cold food to go” has been referred to me for a reply.  

As I understand the facts, you are the owner of REDACTED TEXT, a gourmet catering 
service.  You write that over 80 percent of REDACTED TEXT’s gross receipts are from sales of food 
products and more that 80 percent of those sales are taxable.  You also write that the REDACTED 
TEXT makes sales of cold food products to go; however, the REDACTED TEXT has no on-site 
eating facilities such as tables or chairs.  It is your understanding that such sales of cold food to go are 
not subject to tax.   

Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross 
receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property in this state (Rev. & Tax. Code 
§605l).  Section 6359(a) of the code exempts the sale of food products for human consumption from 
tax; however, section 6359(d)(6) provides that tax applies to the sale of food products as follows: 

“When the food products sold are furnished in a form suitable for consumption on the 
seller’s premises, and both of the following apply: 

(A) Over 80 percent of the seller’s gross receipts are from the sale of food products.  

(B) Over 80 percent of the seller’s retail sales of food products are sales subject to tax 
pursuant to paragraphs 1 [sale of food products sold as a meal], 2 [food 
products furnished, prepared or served for consumption at facilities provided 
by the retailer], 3 [food products ordinarily sold for immediate consumption 
at an establishment which is defined as a ‘drive-in’], or 7 [products sold as hot 
prepared food.].” 

Further, Sales and Use Tax Regulation 1603(c), which interprets and applies section 
6359(d)(6), provides, in pertinent part, the following:  

“Tax applies to sales of food products such as ice cream, milk, milkshakes, hot and 
cold coffee, cold sandwiches, and donuts furnished in a form suitable for consumption 
on the seller’s premises, when sold by restaurants, fast-food establishments, 
concessionaires, soda fountains, and other similar establishments, even though such 
food products are sold on a ‘take-out’ or ‘to go’ order.” (Emphasis added.)  

Applying the above criteria, it is our opinion that a catering business that has no on-site eating 
facilities, such as tables or chairs, is not an establishment that is similar to a restaurant, fast-food 
establishment, concessionaire or soda fountain.  Therefore, “REDACTED TEXT”, as described, is 
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not subject to the provisions of section 6359(d)(6) and Regulation 1603(c) and, accordingly, 
REDACTED TEXT’s sales of “cold food to go” are not subject to tax.  

I hope the above information is helpful.  I am enclosing for your review and reference a copy 
of Sales and Use Tax Regulation 1603 (Taxable Sales of Food Products).  If you have any further 
questions concerning this topic, please do not hesitate to write this office.  

Very truly yours,  

Robert J. Stipe  
Tax Counsel  

RJS:sr 

Enc. 

cc: M. Lauchi, Return Review 

bc: REDACTED TEXT District Administrator 

bc: Mr. Glenn Bystrom 
On 9/17/87 you and I discussed this letter and we concluded that a caterer’s sale of cold 
food to go was not subject to the provisions of section 6359(d)(6) and Regulation 1603(c) 
provided the caterer’s place of business contained no on-site eating facilities such as tables 
and chairs. 

Mr. Donald J. Hennessy 
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