
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 
 

 

550.1640

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 

April 5, 1960 
 
 
P--- Corporation 
W--- D--- L--- 
XXXX --- Way 
--- ---, California       OS-X-XXXXX 
   
Attention: Mr. B--- M--- 
  Plant Facilities 
 
Gentlemen: 
 

As we understand the facts stated in your letter of March 22, 1960, mobile coffee and pastry 
service is now provided throughout your plant during the coffee break.  Such items are not served in 
the cafeteria during this period but are actually consumed at the desks and workbenches where the 
purchasers engage in their ordinary employment activities.  

 
If our understanding of the facts is correct, the sales of such items as coffee and pastry 

would not be subject to the sales tax unless they are provided with cups, dishes, trays, or tableware 
of a returnable nature.  In other words, if the coffee and pastry are supplied only in nonreturnable 
paper cups and paper plates, and not consumed in a dining area, the sales would constitute exempt 
sales of food products.  

 
However, in the event that any items are served which are not food products as defined in 

Sections A and B of Sales and Use Tax Ruling 52, copy enclosed, sales tax would apply to gross 
receipts derived from their sales irrespective of the manner of serving them.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
Warren W. Mangels 
Associate Tax Counsel 
 

 
WWM:fb 
 
Enclosure 
 
Cc: San Jose - Administrator 
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