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Subject: Sales of Hot Meals by River Rafting Companies 

As everyone is generally aware, a question has been before the staff for some time 
concerning sales of hot meals by river rafting companies.  Persons who operate such river rafting 
expeditions have argued that they are not retailers of meals because (1) the meals are furnished 
incidentally to the performance of a service and (2) the meals are furnished not on their premises 
and without facilities.  

The staff position is that the river rafting operator is the retailer of the meals and that tax 
applies to sales of those meals constituting hot prepared food products.  Separate analyses of these 
two issues are set forth in detail in my memorandum dated November 29, 1982, and in Mr. Charles 
J. Graziano's memorandum to me dated September 16, 1983.  Copies of these two memoranda are 
attached for your consideration and use.  
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State of California Board of Equalization 

Memorandum 

To: Gary J. Jugum Date: 9/16/83 

From: Charles J. Graziano 

Subject: Sales of Hot Meals by River Rafting Companies 

This is in response to your request of June 20, 1983 that I review the relevance of Sale Tax 
Counsel Opinions 550.0640, 550.1580, and 550.0100 to the application of tax to the furnishing of 
hot meals by river rafting companies.  

Several river rafting companies have disputed the Board's assessment of tax on their sales of 
hot meals and have petitioned for a redetermination.  It is the staff's position that the serving of hot 
meals to passengers on multi-day river rafting trips constitutes a retail sale which is subject to tax.  
The petitioners, in support of their argument that there is no taxable retail sale and that their serving 
of meals is exempt from tax under Section 6359 of the Revenue and Taxation Code, have cited 
Sales Tax Counsel (STC) Opinions 550.0100, 550.0640, and 550.1580.  Questions have been raised 
by the staff as to what impact these cited staff opinions may have on this matter.  For the reasons 
detailed below, it is my opinion that these STC opinions have no relevance on the taxation of hot 
prepared meals served by the petitioners. 

Typically, commercial white water rafting in California consists of taking groups of people 
down various rivers which have navigable rapids.  None of the land or campsites along the river is 
owned by the rafting companies.  These river trips are conducted by trained guides, often lasting 
from one to seven days.  Apparently, three days is the average duration for such trips.  For multi-day 
trips, the passengers provide their own gear and eating utensils, and the companies provide, for a 
lump-sum charge, the guides, boating equipment, cooking gear, and food consumed by the 
passengers.  During the multi-day expeditions, the guides prepare the meals consumed by the 
passengers.  Typically, the lunches consist of cold sandwiches, whereas the breakfasts and dinners 
comprise both hot and cold foods. 

The first argument raised by the petitioners is that they are consumers of the food items 
"incidentally" supplied to their passengers during the river trips.  This argument, which relies upon 
Sales and Use Tax Regulation 1501, is answered in your memo of November 29, 1982 (copy 
attached).  The second argument made by petitioners is that the sales of the prepared foods provided 
on the river trips are exempt from tax under Section 6359.  I disagree with petitioners' interpretation 
of Section 6359.  

First, the petitioners argue that in order for there to be a taxable sale of food or meals the 
party must maintain a "premises" or "facility" at which the food is consumed.  Since the meals are 
not prepared or consumed on any property belonging to the petitioners, the petitioners claim there is 



no taxable sale.  Apparently, as used by the petitioners, the terms "premises" and "facilities" are 
thought to be interchangeable.  

In support of their position that tax will only apply to sales of food or meals where the seller 
maintains a "premises," the petitioners cite STC Opinions 550.0100, 550.0640, and 550.1580.  A 
brief summary of these opinions is as follows.  

Sales Tax Counsel Opinion 550.1580 concerns the application of tax to the sale of food 
delivered in returnable containers or pots in which it was cooked.  We stated that it was our opinion 
that the sale of cooked foods for consumption away from the seller's premises is exempt from sales 
tax as a sale of food products for human consumption under Section 6359 of the Revenue and 
Taxation Code, provided that the containers or pots are used only to deliver the food to the buyers 
and that the seller did not provide any dishes or other tableware.  (January 31, 1955.)  

In STC Opinion 550.0640, we stated that tax does not apply to a sale of prepared food 
delivered in nonreturnable containers for consumption away from the seller's premises, provided 
that the seller was not a drive-in establishment and that the seller did not provide tableware or other 
facilities for its consumption.  (August 18, 1964.)  

Sales Tax Opinion 550.0100 concerns the application of tax to the sales of meals by an 
independent contractor to farm laborers while they were working in the fields.  Under the facts 
given, the contractor prepared the meals, packed them into "hot bulk food containers", and trucked 
the food to the field where the laborers were assembled.  The contractor then dished out the food 
onto the disposable paper plates of the laborers as they filed past the contractor's truck.  The laborers 
consumed the food using disposable plastic eating utensils while sitting on the ground near the 
parked truck.  No permanent facilities such as tables, benches or chairs were provided for the 
laborers' use. 

Although we determined that a meal was sold under these conditions, it was our position 
that a meal was not "served," since no "taxable facilities" were provided by either the contractor or 
the laborers' employer.  Therefore, we concluded that the sale of such meals was an exempt sale of 
food products for human consumption rather than the taxable serving of a meal.  (June 6, 1962.)  

The issue in each of these cases was whether the sale of food on a "take-out" basis was 
exempt from tax.  In these cases, the staff concluded that there was a sale of meals or food products, 
but that the sale was exempt under Section 6359 of the Revenue and Taxation Code as it read prior 
to 1972.  

Prior to 1972  

The cited opinions reflect the staff's interpretation of the law in effect prior to 1972 in 
regards to the sale of food on a "take-out" or "to-go" basis.  At that time, the staff did not regard the 
sale of meals to be a "serving" of a meal under Section 6359 (a), unless permanent "facilities" were 
provided by someone, (either by the seller or, as in the case of STC Opinion 550.0100, the 
contractor or the laborers' employer) for consumption of the food. Once it was established that a 
meal was sold and that "facilities" were provided, a meal was deemed to be "served" and subject to 
tax.  The term "facilities," as used by the Board, pertained only to tables, chairs, counters, trays, 
glasses, dishes, and other items of tableware which were provided by the seller.  As used by the 
Board, the term "facilities" did not pertain to the seller's premises or location.  If the food sold did 
not constitute a meal, the sale of food products was not subject to tax unless the retailer provided 



"facilities" for its consumption, as provided under section 6359(b).  Consequently, if the food was 
not sold for immediate consumption on or near the retailer's location and no "taxable facilities" were 
provided for consumption of the food, the food was considered to be sold on a "take-out" basis and 
not subject to tax.  After 1963, a sale by a drive-in type establishment was also exempted from tax if 
the food was sold in bulk, i.e., in a form or amount which was not suitable for immediate 
consumption on or near the retailers premises.  

Applying these principals, the staff concluded in STC Opinions 550.1580 and 550.0640 that 
the sale of food was exempt from tax, because the containers used to transport the food were not 
used in its consumption, and that no other "facilities" were provided.  

In STC Opinion 550.0100, the staff concluded that the sale of meals to farm laborers was 
not subject to tax, since the meals were not "served."  At that time, it was the staff's position that the 
"facilities" provided must be of a durable nature and that disposable tableware, such as paper dishes 
and plastic eating utensils did not constitute "taxable facilities."  Since only disposable dishes and 
eating utensils were used by the laborers, the meals served to them in the fields were not considered 
by the staff to be taxable.  

Apparently, the staff's position in regards to the distinction between disposable and durable 
tableware was based on dicta stated by the Supreme Court in Treasure Island Catering Co. v. State 
Board of Equalization, 19 C.2d 181 (1941).  In this case, the actual holding of the Court was that the 
question as to whether paper napkins were "tableware" was for the trial court, which there found 
that the napkins were furnished not as tableware, but as a convenience for the handling or carrying 
of sandwiches sold.  By way of dictum, the Court applied the rule of ejusdem generis to the 
language "trays, glasses, dishes, or other tableware," saying at page 188:  

" ... the article contemplated by the word 'tableware' must be deemed to be one 
which is, in general, of the same degree of permanency as that possessed by the 
other objects enumerated immediately before it in the statute.  Under the facts of this 
case, it is beyond question that a mere paper napkin, which was intended to be 
discarded after one use, would not be an article of 'tableware' such as is 
contemplated by the statute here involved."  

Therefore, under the staff's interpretation of Sections 6359(a) and (b), for tax to apply to the 
sale of food products, the retailer must provide "facilities" of a durable or of a permanent nature.  
The policy of not taxing food sales in which only disposable tableware was provided the buyers 
may have been necessitated by administrative considerations.  It is arguable, however, whether such 
a narrow construction is required in all situations, especially in light of Hart's Drive-In Corporation 
v. State Board of Equalization, 145 Cal. App. 2d 657 (1956).  In this case, the trial court determined 
that disposable paper trays were "trays" within the meaning of Section 6359 (b).  In upholding the 
trial court, the appeals court rejected the retailer's argument that the statute required such items as 
trays, glasses, dishes, and other tableware to be of a permanent or reusable nature.  The court held 
that there was no general rule of law defining a "tray" or "meal", but that such determinations were 
dependent upon the factual circumstances of each case. 

Post 1972  

Since 1972 the questions concerning the interpretation of such teems as "meals," "premises," 
"serving," or "facilities" have become irrelevant in regards to sales of "hot prepared food products."  
In 1972, the law was amended to provide that tax applies to all sales (unless otherwise exempted) of 



hot prepared food products, whether or not they are sold on a "take-out" basis.  (Formerly Section 
6359(e), which is now 6359(f).) Consequently, the cited staff opinions have no relevance to the 
issues raised by the petitioners.  

Therefore, the river rafting companies are retailers who sell hot prepared food products to 
their passengers.  As provided under Section 6359(f) of the Revenue and Taxation Code, the 
exemption provided by Section 6359 does not apply.  

STC Opinion 550.0640 has been deleted from BTLG (CLD 437, Sept. 1, 1981) because it 
did not take into account the 1972 statutory change to Section 6359.  For the same reason, it is my 
recommendation that STC Opinions 550.1580 and 550.0100 should also be deleted from the BTLG 
since these staff opinions are likewise obsolete. 
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State of California Board of Equalization 

Memorandum 

To: Mr. W. E. Burkett 
Mr. John H. Murray 
Mr. Donald J. Hennessy 
Ms. Susan M. Wengel 

Date: November 29, 1982 

From: Gary J. Jugum 

Subject: Friday meeting REDACTED TEXT 
Wednesday, November 10, 1982 

On November 10, 1982, we met to discuss Ms. Susan M. Wengel's proposed hearing report 
in the matter of REDACTED TEXT concerning taxation or meals furnished during river rafting 
trips.  

We reviewed application of tax in various instances where meals are furnished to consumers 
for a "package" or lump-sum price: 

Wine tasting - educational/informational 
Scene railroad - transportation 
Political dinners - educational/informational 
Airlines - transportation 
River rafts - transportation 
Boarding houses (1603(a)) - lodging 

Since food products for human consumption are non-taxable, the charge related to the labor 
of preparing and serving meals would escape taxation in its entirety if persons providing the 
packages described above were treated as consumers of food products and not retailers of meals.  

First, Revenue and Taxation Code Section 6006 specifically provides that "sale" includes 
"the furnishing, preparing or serving for a consideration of food, meals, or drinks."  Thus the plain 
language of the statute supports application of the tax.  

Second, it appears that, with one exception to be discussed, the Board has consistently 
treated the situations listed above as situations involving taxable sales of meals.  The person making 
the sale is permitted to make a reasonable allocation between the sale price of the meal and the 
"price" for the entertainment or transportation or lodging portion of the “package."  Regulation 1603 
specifically provides that "In the case of REDACTED TEXT hotels and boarding houses, a 
reasonable segregation must be made between the charges for rooms and the charges for meals or 
hot prepared food products."  



Third, the approach which has been taken in the past is supported by a general contractual 
analysis.  In the cases listed in which a segregation has been required, the purchaser can be said to 
have bargained for both the service aspect of the transaction as well as the meal provided.  Indeed, 
in the case at hand, the river raft expeditions, it is clear that the meals are part of the inducement.  
The expeditions last up to three days, and persons making the trips are not permitted to bring their 
own food to prepare their own meals.  Indeed, as many as nine meals may be prepared and served 
by petitioner to each participant.  Meals in such quantities could hardly be characterized as 
incidental or insignificant.  Further, it is our understanding that should a particular participant be 
unable to partake of the meals prepared by petitioner, for example, because of a medical condition 
such as diabetes, a credit would be granted against the lump-sum expedition price.  That is, an 
adjustment would be made in the contract price.  

The single exception referred to above is the situation where meals are furnished to airline 
passengers who are charged a single price.  The Board has treated airlines as the consumers of the 
food products in these instances because historically airline transportation tariffs have been set 
under principles applicable to common carriers.  The price established for air transportation is 
applicable whether or not the meal is consumed by the passenger.  Thus, what is bargained for and 
sold is transportation, not necessarily transportation and a meal.  The airline case may further be 
distinguished from the river rafting case based upon the relative insignificance of a single meal 
served upon an airline in contrast to the multiple meals furnished by petitioner to each participant in 
the river rafting expedition. 
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