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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

August 1, 1991  

Re: REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT,  

This is in response to your letter of May 2, 1991, requesting our opinion as to whether or not 
certain materials and freight charges are subject to sales tax liability. 

Facts and Assumptions: 

You described the facts in this matter as follows: 

“I, REDACTED TEXT, am sole owner of a materials supply firm and supply 
aggregate materials to the general public F.O.B. pit and/or F.O.B. job site. 

“I, REDACTED TEXT, am also 100% owner of REDACTED TEXT Trucking, Inc. 
and hall aggregate materials to various customers as a common carrier.  Materials 
my customers order are furnished by various shippers, including the shipping firm 
owned by myself. 

For the purpose of this opinion, we are assuming that: 1) your customers are “Construction 
Contractor other than United States Construction Contractors” as that term in defined in Sales and 
Use Tax Regulation 1521, a copy of which is enclosed; 2) the supply company REDACTED TEXT 
and the trucking company REDACTED TEXT are two completely separate legal entities; and 3) 
REDACTED TEXT is a common carrier and/or there is an independent contract between 
REDACTED TEXT and REDACTED TEXT pursuant to which the latter provides transportation 
services for the former. 

Sales Tax – General Discussion 

Except to the extent specifically excluded or exempted by statute, the Sales and Use Tax 
Law, California Revenue and Taxation Code (Section 6001 et seq.) imposes an excise tax in 
connection with the retail sale of all tangible personal property sold or purchased for use in this 
state.  (All statutory citations are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise 
noted herein.)  Section 6051 imposes sales tax on the gross receipts from the retail sale of all 
tangible personal property sold in this state.  The sales tax is imposed upon the retailer.  California 
Civic Code Section 1656.1 allows the retailer to collect sales tax reimbursement from the consumer. 



 

 

Construction Contracts – Sale of Materials 

Regulations 1521(b)(2)(A)(1) provides the generals rule that: 

“Construction contractors are consumers of materials which they furnished and 
install in the performance of construction contracts.  Either sales tax or use tax 
applies with respect to the sale of the materials to or the use of the materials by the 
construction contractor.” 

This provision applies to construction contractors other than United States construction 
contractors.  (The rules with respect to sales of materials to United States Construction Contractors 
are contained in subsection (b)(1)(A) of the regulation.) 

In our opinion, pursuant to the regulation, your construction contractor customers are 
consumers and your company would be considered to be the retailer.  Consequently, you would be 
liable to pay sales tax on the gross receipts obtained from the sale of the materials.  In all likelihood, 
you would pass this cost on to you customers as sales tax reimbursement.  The sales tax liability 
described above would result regardless of whether the retail seller is REDACTED TEXT or 
REDACTED TEXT.  However, if the retail seller is REDACTED TEXT, it should have a seller’s 
permit.  In this case, both the purchases of materials by REDACTED TEXT and the purchases of 
materials by REDACTED TEXT would be ex-tax and both companies would issue resale 
certificates to their suppliers.  Under this scenario, REDACTED TEXT would be the retailer and it 
would be the entity to collect sales tax reimbursement from its purchasers. 

Transportation Charges 

The extent to which transportation charges are subject to sales or use tax depends upon 
various factors.  Sections 6011(c)(7) (with respect to use tax) and 6012(c)(7) (with respect to sales 
tax) as implemented and interpreted by Regulation 1628 provide that sales and use tax does not 
apply to separately stated charges for transportation of tangible personal property from the retailer’s 
place of business or other point from which shipment is made directly to the purchaser, so long as 
the transportation is by facilities other than those of the retailer, i.e., by United States mail, 
independent contractor or common carrier.  The amount of such transportation charge which is 
nontaxable cannot exceed the actual cost of the transportation to the retailer.  The statutes and 
regulation also provide that when the property is sold for a delivered price or when transportation is 
by facilities of the retailer, such as the retailer’s own truck, tax applies to charges for transportation 
to the purchase, unless: (a) the transportation charges are separately stated; (b) such charges are for 
transportation from the retailer’s place of business or other point from which shipment is made 
directly to purchaser; and (c) the transportation occurs after the sale of the property is made to the 
purchaser.  When the sale occurs before the transportation to the purchaser commences, tax does not 
apply to separately stated charges for the transportation by the retailer’s facilities, so long as such 
charges are reasonable.  Under the regulation, a sale is deemed to occur at the time and place when 
the retailer completes his performance with respect to physical delivery of the property, unless the 
parties to the sale explicitly agree that title is to pass at a prior time. 

From your description of the facts, it appears that the exemption for transportation by 
facilities other than those of the retailer would apply.  Accordingly, the transportation charges would 
not be subject to sales or use tax so long as: they are separately stated; shipment is made from the 
retailer’s place of business or other point directly to the purchaser; and the transportation charges 



 

 

which are invoiced to the customer not exceed the actual cost of the transportation charged by 
REDACTED TEXT to REDACTED TEXT. 

On the other hand, if REDACTED TEXT purchases the materials from REDACTED TEXT 
or any other supply company, and it turn delivers and sells the materials F.O.B. job site, the 
shipping would be considered to be transportation by facilities of the retailer.  Such charges are 
subject to sales or use tax unless they are: (a) separately stated charges for transportation of the 
materials from the point from which shipment is made directly to the purchaser; (b) the contract 
explicitly provides that title to the materials passes to the purchaser before the transportation occurs; 
and (c) such charges are reasonable.  However, the Board of Equalization has consistently taken the 
position that the use of F.O.B. provisions creates a presumption that title does not pass until after 
delivery is completed and in such cases, the transportation charges are subject to sales or use tax.  
(See, e.g., Business Taxes Law Guide Sales and Use Tax Annotations 557.0160, 557.0200, 
557.0210, 557.0520, and 557.0540.). 

Finally, we note that neither REDACTED TEXT nor REDACTED TEXT have sellers 
permits.  Accordingly, depending upon the factual circumstances as discussed above, one or both of 
the companies should apply for such permits.  This can be accomplished by contacting our local 
district office, the address and telephone number for which are: 

Board of Equalization 
Sacramento District Office 
1823 Old Winery Place 
Sacramento, California  95827 
(916) 855-7528 

The forgoing represents our opinion with respect to each of the questions you have raised.  
A copy of each of the regulations referenced above is enclosed for your convenience.  

If you have any further questions, please do not hesitate to write to use again. 

Cordially, 

Victoria Lani Arena 
Tax Counsel 

VLA:cl 

2989I 

Enc.: Reg. 1571 


