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This is in response to your memo of October 12, 1971 requesting our opinion on whether use tax 
applies to the purchase of motor vehicles at auction sales conducted by the Internal Revenue 
Service (IRS) to enforce federal tax liens. 

Your position is that use tax should be paid to the Department of Motor Vehicles (DMV) at the 
time the vehicles are re-registered since the IRS is offering for sale only the “right, title, and 
interest” of the delinquent taxpayer, and it is not alleged that the property offered for sale is 
owned by the United States Government.   

The federal courts have repeatedly held that the United States is not the owner of property seized 
and sold pursuant to Section 6335 of the Internal Revenue Code (IRC).  The purchaser at such a 
sale receives only the right, title, and interest of the federal tax debtor.  The United States acts 
only as a lienor enforcing a lein on the property seized.  United States v. Sullivan, 333 F.2d 100, 
116. 

In our opinion the United States Government position as lienor is not sufficient to bring the 
purchase within Section 6204, or any other exemption provision of the Sales and Use Tax Law.  
If not statutorily exempt, it is clear that there is no constitutional objection to the levy of a use tax 
upon the use of a vehicle by a person purchasing the vehicle at an auction sale conducted by the 
United States Government.   

IRC Section 6339 provides that the certificate of sale issued by the IRS shall be authority to the 
offical charged with the registration of title to motor vehicles, “to record the transfer on his 
books and records in the same manner as if the certificate of title to such motor vehicles were 
transferred or assigned by the party holding the same….”   

In our opinion, such recordation would include the collection of use tax from the purchaser in the 
usual manner. 

Therefore, we agree with your opinion that use tax should be paid to DMV at the time the 
vehicles are re-registered. 
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