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This is in response to your   letter dated February 4, 1992.  There have been a number of 
communications between you and the audit staff regarding the audit of [ABC].  In a letter dated 
January 21, 1992, Senior Tax Auditor --- --- briefly set out the legal staff’s conclusion with respect  
to the United States construction contracts under review.  You have certain problems with the  
reasoning in that letter which you ask us to consider.  We believe that the answers in this letter  
should resolve the remaining legal issues in this audit.     

 
You believe that the Board has mistakenly focused only on the title vesting language in FAR 

52.245-2(c)(4)(i), Government Property Clause.  You note that two of the contracts at issue also 
include FAR 52-232-7005, Payments  under Fixed-Price Construction Contracts.  Subdivision (d) of 
the latter FAR provision includes a provision that states: “All material and work covered by 
progress payments shall, at the time of payment, become the sole property of the Government….”  
You therefore believe that, to  the extent any property purchased by [ABC] was covered by a 
progress payment made by the government before the property was delivered to California, title 
necessarily vested in the government outside  California at the time of payment.   

 
Subdivision (c) of FAR 52.245-2 states that “all property acquired by the Contractor…, are  

subject to the provisions of this clause.” (Emphasis added.)  Thus, with respect to any property for  
which FAR 52-245-2 provides for passage of title to the government, that provision controls the  
timing of that vesting of title.  Subdivision (c)(4) sets forth the timing of title passage with respect to  
any property for which the government reimburses the contractor as a direct item of cost under the  
contract. Thus, the timing of title passage for all direct items of cost is controlled by FAR 52.245-2.  
Assuming that all items in question are direct items of cost, [ABC] is the consumer of all such items  
for which it obtains physical possession in California, as explained in Mr. Woolston’s January 21, 
1992 letter.    
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You also argue that, even if the above analysis is correct, it does not follow that the items in 
question were taxable to [ABC] simply because title transferred to the United States inside 
California.  You argue that, with respect to items purchased from out-of-state vendors, the sales tax 
is inapplicable under Regulation 1620 and [ABC] can be taxed by California only if the use tax is 
properly applicable.  We agree that if sales tax does not apply as explained in Regulation 1620, the 
remaining question is whether use tax applies.  You argue further that the use tax can be applied 
only if [ABC[] made some use of the property in California incident to the ownership of that 
property within the meaning of section 6009.  You believe that, under the Lockheed and Aerospace 
cases, it is no beyond dispute that after title to property purchased by a contractor has vested in the 
government under an applicable clause, any use of the property by the contractor in performing the 
contract is deemed to be made on behalf of the government.   

We understand that as an advocate you will make all arguments to support your client’s 
interests.  I am also sure that you are well aware that the Lockheed and Aerospace cases have no 
relevance to this discussion since both cases relate to United States supply contracts and not to 
construction contracts such as the ones involved here.  You believe that subdivision (b)(1)(A) of 
Regulation 1521, which states that a United States construction contractor is the consumer of 
materials and fixtures and that either the sales or use tax applies, attempts to impose a tax beyond 
that which is authorized by statute.  You cite the Aerospace case in support.  Since you handled the 
Aerospace case, you are well aware that construction contracts were not considered by the Court of 
Appeal in that case. What the court did consider was the validity of Regulation 1618, United States 
supply contracts, by applying the rule that an agency cannot promulgate a regulation that is 
inconsistent with the governing statute.  (See Aerospace, 218 Cal.App.3d 1311.)  Here, there is no 
such infirmity since Regulation 1521 is clearly consistent with Revenue and Taxation Code sections 
6007.5 and 6384.   

Your argument that section 6384 applies only when sales tax would otherwise be applicable 
is not well taken.  Section 6384 specifically states that “the tax imposed under this part shall 
apply….”  “This part” refers to the entire Sales and Use Tax Law, which includes both the sales tax 
and the use tax.  Revenue and Taxation Code section 6007.5 is even more explicit.  It states that the 
“gross receipts from such a sale or the sales price of property so sold shall be included in the 
measure of the taxes imposed by this part.”  As you are also well aware, sales tax is measured by 
“gross receipts” and use tax  is measured by “sales price.”  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.)  That 
is, section 6007.5 applies to both sales tax and use tax.   

That sections 6007.5 and 6384 are valid and apply to both sales tax and use tax is beyond 
dispute. C.F. Frederick, Inc., v. State Board of Equalization (1974) 38 Cal.App.3d 385 considered 
this specific question.  As the court explained, “It is manifest that …section 6384 is an exception 
which imposes sales and use taxes on certain type of personal property sold or resold to contractors 
under contract to the United States….”  Id. At 396 (emphasis added).  See also, Honeywell, Inc. v. 
State Board of Equalization (1975) 48 Cal.App.3d 907.) If, after these cases, there were any doubt 
remaining that these provisions are valid, these doubts were resolved in In re Howell, (oth Cir. 
1984) 731 F.2d 624. In that case, the court held that Revenue and Taxation Code sections 6007.5 
and 6384 were valid and that Regulation 1521 was similarly valid.   
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As noted above, we believe that this letter resolves the remaining legal issues in this audit. 
Therefore, by copy of this letter, we are advising the audit staff to complete the audit based on the 
conclusions in this letter.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:cl:0620E 

cc: Out-of-State District Administrator 

bc: Mr. Jack Warner (OH District Principal Auditor) 
As you can see, I avoided [ABC]’s arguments pertaining to FAR 52.232-7005 by 

assuming that the property in question was reimbursed by the United States as a direct item of 
cost. If this assumption is not valid, the arguments in your February 10, 1992 memorandum to 
me are as good as any, and certainly more persuasive than [ABC]’s.   


