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August 4, 1992 

Mr. REDACTED TEXT 
Re: REDACTED TEXT 

Federal Construction Contractors 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

I am writing this in response to your Letter of June 4, 1992, to the Legal Division.  You 
asked for advice regarding the Board's rules on the application of sales tax to the type of contract 
involved herein.   

I.  FACTUAL BACKGROUND 

You state the factual background of your problem as follows: 

"Our customer, COMPANY A, has purchased from our firm sacked REDACTED 
TEXT dried sand for shipment, prepaid via motor carrier to COMPANY A, 
REDACTED TEXT, California. 

"Our customer invoice included a charge for 8¼% state and local sales tax.  This 
customer is refusing to pay the sales tax charge citing that the federal government 
takes title to the property directly from vendors." 

You attached to your letter a copy of one dated April 2, 1992, which you received from 
REDACTED TEXT, COMPANY A.  She explained her claim that COMPANY B's sales to 
COMPANY A are exempt from tax as follows: 

"COMPANY A is a captive contractor to the U.S. Department of Energy (DOE) 
under contract REDACTED TEXT.  We cannot perform any other work without 
DOE approval. 

"The contract contains numerous clauses of the Department of Energy Acquisition 
Regulations (DEARs).  They include DEAR 970.5204-21, which states that the 
Federal Government takes title to property directly from our vendors (you) and 
DEAR 970.5204-16 which states that the government holds title to the money in 
our bank account until it is paid to the payees of our *checks." 
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"The net effect, which we have tried to explain on our purchase order form, is that 
you did not sell anything to us; your goods passed directly to the Federal 
government and were paid for with their funds." 

The Application for Seller's Permit and Registration as a Retailer of COMPANY B states 
that it is a manufacturer of cement, ready-mix concrete and aggregates.  We assume from the fact 
that the product in question is dried sand, that COMPANY A is buying it for use in the performance 
of a contract or contracts with the United States for the construction of improvements on or to real 
property in this state. 

II. OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally. 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
fort the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise 
stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  "[I]t shall the presumed 
that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of proving 
that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who makes the 
sale ..."  (§ 6091.)  "Exemptions from taxation must be found in the statute." (Market St. Ry. Co. 
v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 P.2d 201.]  The taxpayer has the 
burden of showing that he clearly comes within the exemption."  Standard Oil Co. v. St. Bd. of 
Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 

B. Taxation of Federal Construction Contractors 

Regulation 1521(b)(1)(A), interpreting and implementing Sections 6007.5 and 6384, 
provides for the application of sales and use tax to sales to United States construction contractors 
as follows: 

"United States construction contractors are consumers of materials and fixtures 
which they furnish and install in the performance of contracts with the United States 
Government.  Either the sales tax or the use tax applies with respect to sales of 
tangible personal property (including materials, fixtures, supplies, and equipment) 
to contractors for use in the performance of such contracts with the United States 
for the construction of improvements on or to real property in this state.  The fact 
that the contract may provide principally for the manufacture or acquisition of 
tangible personal property is immaterial.  The sales tax, but not the use tax, applies 
even though the contractor purchases the property as the agent of the United States."   

(Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the force and effect of law.) 
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C. Tax Consequences to COMPANY B 

Presumably the dried sand is located in California when the sale takes place. (See, 
§6010.5.) As it is delivered to the purchaser in California, the applicable tax is the sales tax. 

Pursuant to the above authority, COMPANY A is the consumer of the dried sand that it 
purchases to carry out its contract with the United States.  We cannot agree with COMPANY A's 
claim that the United States is being taxed in this circumstance.  COMPANY A is not selling the 
dried sand to the United States in the form of tangible personal property, but, under the facts as we 
have assumed them, is using the sand itself in the performance of a contract for the improvement 
of real property in California.  As pointed out by the courts, in federal construction projects the 
incidence of the tax falls on the contractor and not the United States.  (Washington v. United States 
(1983) 460 U.S. 536, 539 [103 S.Ct. 1344, 75 L.Ed.2d 264].)  In re Howell (9th Cir. 1984) 731 
F.2d 624, 627.)  Federal construction contractors are not "'so assimilated by the Government as to 
become one of its constituent parts.'"  (United States v. New Mexico (1982) 455 U.S. 720, 737 
[102 S.Ct. 1373, 71 L.Ed.2d 580].)  The fact that COMPANY A uses federal funds to pay its 
vendors does not convert the tax on COMPANY A's vendors into a tax on the United States itself.  
(Ibid. at 734.) Therefore, COMPANY B was correct in applying tax to this sale to COMPANY A. 

For your information, I have included a copy of Regulation 1521.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure:  Regulation 1521 

bc: Mike Hilbert, Aerospace Coordinator, Audit Eval. & Plan. 
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