
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 
  

 
 
 
 

 
 
 

 

 570.1180STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


September 14, 1964 

Mr. L. A. E---
Administrative Assistant 
F--- B---, Inc. 
XXXXX --- ---
---, Michigan  XXXXX OS - X - XXXX 

Dear Mr. E---: 

Upon returning to my office today after a week’s absence, I found your letter of 
September 1, following up your letter of August 14, 1964, concerning certain California sales and 
use tax questions. After describing your business activities, you ask three questions which we shall 
answer in order.   

1. There is no provision in California law or rules and regulations exempting retail 
sales of equipment by California vendors delivered to the buyer or his representative in this state 
even though the equipment is shipped outside the state by the buyer before it is actually used in 
production.  Sales and Use Tax Ruling 55, copy enclosed sets forth the application of the tax with 
respect to sales which precede or involve interstate commerce shipments (see particularly paragraph 
(a)(2)(B). 

2. There is a provision of our law which exempts form the use tax any equipment 
purchased from out-of-state vendors under the circumstances rendering the sales tax not applicable, 
provided the actual end use of the equipment is made solely outside this state.  Section 6009.1 of the 
California Sales and Use Tax Law provides as follows: 

“‘Storage’ and ‘use’ do not include the keeping, retaining, or exercising any right 
or power over tangible personal property for the purpose of subsequently 
transporting it outside the State for use thereafter solely outside the State, or for 
the purpose of being processed, fabricated, or manufactured into, attached to or 
incorporated into, other tangible personal property to be transported outside the 
State and thereafter used solely outside the State.”   
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In our opinion, the testing of equipment* in this state which is not used in production here and is 
subsequently used solely outside this state, meets the requirements of this section for exemption 
from use tax.   

3. This board as an administrative agency, is without power to create 
exemptions for which the statute does not provide and which do not already exist by virtue of 
constitutional restrictions. Thus in the case of retail sales by California vendors delivered to the 
buyer or his representative in this state, we are unable to provide an exemption by rule or regulation. 
This would require legislative action.   

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:md 

Enclosure 

cc: 	 Out-of-State – District Administrator 

---


*That is, mere testing of the equipment in question to ensure it is not defective would not be a “use” disqualifying 
the transaction from the exclusion provided by § 6009.1.  If, however, the equipment is used to test other property 
or to perform any other test, that use would be subject to use tax. DHL 5/1/91.   


