
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 

 
 

 

 

   
 

 
 

 

 

 

 

 

 570.1220STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

November 4, 1966 

The G--- Corporation 

XXXX --- --- ---

--- ---, CA XXXXX 


Attention: 	 Mr. R--- F--- 
Assistant Corporation Counsel SR -- XX XXXXXX 

Gentlemen: 

This is in reply to your telegrams of October 26 and 27, 1966, requesting our opinion as to 
the application of California use tax to a certain aircraft which may be brought into this state for 
occasional visits. Our conclusion is that the aircraft will not be subject to California use tax if it is 
not principally used in this state during the six-month period following the date of its first entry into 
California after its manufacture was completed. 

This opinion is based upon the following facts as supplied in your telegrams: 

A midwestern based company qualified to do business in the State of California 
purchased a new executive aircraft outside of the State of California in an 
incomplete condition and brought it to Los Angeles to A--- A--- S--- Company for 
completion.  When the aircraft was completed it was delivered to the midwestern 
firm outside the State of California pursuant to the terms of the completion 
contract and at that time midwestern firm did not intend to use the aircraft in the 
State of California. More than 90 day[s] have elapsed from the time the 
midwestern firm acquired the aircraft but less than ninety days have elapsed since 
the completed aircraft was delivered outside the State of California[.]  Substantial 
use has been made of the aircraft solely outside California since its completion 
and delivery outside of the State of California.   

The aircraft has not been returned to Calif[ornia].  The midwestern firm now 
wishes to use the aircraft for occasional visits to Calif[ornia].   

This position represents a new intent on the part of the company which intend did 
not exist at the time of the purchase of the aircraft or at the time of the completion 
of the delivery and its delivery outside of the State of California.   
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You ask: 

Assuming that the aircraft is returned to California within ninety days from the 
time that it was completed and delivered outside of the State of California but 
more than ninety days from the date that the aircraft was acquired outside of 
California in an incomplete condition and assuming that more than half of the 
functional use of the aircraft will be made outside of the State of Calif[ornia] 
during the first six months after acquisition and during the first six months after 
its completion and delivery outside of the State of California – will California use 
tax be applicable … [?]   

You have also asked for clarification of the use tax rules applicable to the above situation with 
particular reference to the ninety-day rule. Your questions have occasioned a thorough examination 
of the problem by members of our staff.  As a result, some of the conclusions stated below may vary 
from the statements made to you in our telephone conversation of October 31.  These variances will 
not, however, materially affect the application of tax in the case presented here.   

Section 6201 of the California Sales and Use Tax Law levies the use tax “on the storage, 
use, or other consumption in this State of tangible personal property purchased from any retailer on 
or after July 1, 1935, for storage, use, or other consumption in this State… .”  This language has 
been interpreted to mean that three basic requirements must be satisfied before the use tax may be 
imposed.  (1) The property in question must have been purchased from a retailer (not in question 
here), (2) the property must have been purchased with the intent of bringing it into California and 
using it here (the ninety-day test), and (3) the property must actually have been used here (the 
principal use test).  If one of these three elements is missing, the use tax is not applicable.   

In determining the question of the purchaser’s intent, we have long followed the rule that 
when property is brought into the state within ninety days of its purchase and delivery, a rebuttable 
presumption arises that the property was acquired with the intent of bringing it here.  Conversely, 
we will not consider property to have been purchased for use here if it was not brought here within 
the ninety days and it was put to a functional use outside the state prior to bringing it here.   

In determining whether property is actually used here, we follow the rule that the property 
must have been principally used here or spent more than half of the time here, during the six months 
following entry into the state. (This rule assumes that the property was functionally used outside the 
state prior to its entry. Unless otherwise exempted, tax will apply regardless of the quantum of use 
if the property is put to its first functional use in this state.  (See American Airlines v. State Board of 
Equalization, 216 Cal. App. 2d 180.)  The time used in completing the manufacture of an aircraft 
has not been considered in applying this rule, however, under facts similar to those outlined above. 
The reason being that the aircraft is present here for the sole purpose of having its manufacture 
completed.   
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We are of the opinion that when an aircraft is temporarily in this state solely for the purpose 
of completing its manufacture and putting it into condition to perform its functional and intended 
use, such contacts with the state should not be considered for use tax purposes, provided that no 
other use or storage is made of the aircraft during its stay here.  Accordingly, the ninety-day-rule 
period will not begin to run until the completed aircraft is delivered out of state to the purchaser.   

This means that since the aircraft you have described will be returned within 90 days of the 
time it was completed and delivered out of state, it will be presumed to have been purchased with 
the intent of bringing it here for use.   

Taxability will depend, however, upon the quantum of use inside of California during the 
six-month period following its first entry here after its manufacture was completed.  As long as its 
visits are only occasional and the aircraft does not spend more than half the time here, the aircraft 
will not be subject to California use tax.   

If you have any comments or questions on the foregoing, we will be pleased to hear from 
you. 

Very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Associate Tax Counsel 

RHO:md 

cc: 	 --- --- – District Administrator 

--- – Subdistrict Administrator 



