
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 
  

 
 

 
 
 
 

 

 
  

  
 

  

 570.1260STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


  March 4, 1953 

A--- M--- C---, Incorporated 
P--- M--- W--- Your letters of November 19 
XXX --- --- and February 18 
--- --- X, California 

SZ -- XX XXXXXX 

Gentlemen: 

We regret that your letter of November 19 was not answered earlier, but it was inadvertently 
misplace. 

You ask whether the California use tax should be charged on certain items.  You state that 
you shipped instruments from your factory in [city], Pennsylvania, to your customer’s location in 
[city], Utah.  However, the installation instructions and dimension drawings for these instruments 
were sent to the customer’s [California] office.  This material will subsequently be sent by your 
customers to their [Utah] location for use in the installation of equipment.  You state that since these 
drawings and instructions will be used outside California, you do not believe the use tax should be 
charged when billing for them.   

For your information we enclose a pamphlet copy of the California Sales and Use Tax Law 
and direct your attention to Sections 6201 and 6202 which impose a use tax upon the storage, use, 
or other consumption in this State of tangible personal property purchased from a retailer for 
storage, use or other consumption in this State. Section 6009 defines use as including the exercise 
of any right or power over tangible personal property incident to the ownership of that property. 
Section 6009.1 provides that storage and use do not include the keeping, retaining, or exercising of 
any right or power over tangible personal property shipped or brought into this State for the purpose 
of subsequently transporting it outside this State for use thereafter solely outside this State. 
Therefore, it would seem that whether these drawings are or are not subject to use tax will depend 
upon the use to which your customers put them in the State of California.   
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If they are merely retained in this State and then sent outside the State for use in installing 
the equipment, the use tax would not apply.  However, if these drawings or instructions are put to 
any use in this State such as use in instructing engineers or workmen in connection with the 
installation of the property prior to its installation, then use tax would apply.  From your letter we 
cannot inform you definitely whether or not the use tax applies, but you or your customer should be 
in a position to determine that matter from the use, if any, to which the drawings and instructions 
were put in this state. 

The above discussion has been limited to the application of the use tax to the transaction. 
Since we do not have the full details of the transaction, we cannot determine whether or not there is 
a sales tax problem involved. Therefore, we enclose a copy of our Ruling 55 and direct your 
attention to Section A 2 (b) of that ruling, which may or may not be applicable.   

If you have any further questions, please feel free to call upon us.   

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

JHM:tj 

cc: --- --- – Auditing 


