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580.0320STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

March 31, 1950 

Attention: 	 Mr. O. K. C---

  District Manager 


Gentlemen: 

In answer to your letter of February 21, we advise that the California Sales and Use Tax 
Law imposes a use tax on the sales price of tangible personal property purchased for storage, use, or 
other consumption in this State whenever the sale of the property to the user is exempt from sales 
tax because the sale occurs outside this State, or is a sale in interstate commerce. 

Thus, where a purchaser of an automobile purchase it outside the State for use in this State, 
the use tax applies, irrespective of the residence of the purchaser.  Ordinarily, where the purchaser is 
a resident of this State, there is no doubt but that the use tax is applicable.  On the other hand, if the 
purchaser is not a resident of this State, the tax may nevertheless be applicable if in fact the property 
was purchased for use in this State.  If at the time of purchase the purchaser actually intends to use 
the car in this State and does so use it, the tax, in our opinion, applies.  If, on the other hand, at the 
time of purchase the purchaser did not intend to use the car in this State, we will regard the tax as 
not applicable, even though through a subsequent change of intention the car is used in this State.   

There is a presumption in the Sales and Use Tax Law (Section 6246) that tangible personal 
property shipped or brought to this State by the purchaser was purchased for storage, use, or other 
consumption in this State.  It is, therefore, necessary for a purchaser who claims that he did not 
purchase the car for use in this State to overcome this presumption by satisfactory evidence such as 
affidavits, travel orders, or changes of assignment of duties that will reasonable establish that at the 
time of purchase the purchaser did not intend to use the car in this State. 
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This office is glad to be of assistance in doubtful cases in determining whether or not the tax 
is applicable. It is suggested that a full statement of the facts and circumstances be submitted on the 
basis of which we can make our determination.   

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

cc: Mr. W. C. Shay 


