
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-3723 

580.0348
 JOHAN KLEHS 
 First District, Hayward 
 
 DEAN F. ANDAL 
 Second District,  Stockton 
 
 ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
 Third District,  San Diego 
 
 BRAD SHERMAN 
 Fourth District,  Los Angeles 
 
 KATHLEEN CONNELL 
 Controller,  Sacramento 
 
 
 E. L. SORENSEN, JR. 

 
 
 
   
 
 
 

   September 10, 1996 

 Exe cutive Director 
 Re: Collection of Tax in Conjunction with Vehicle Lease  
 
Dear ______, 
 
 This responds to your letter dated June 10, 1996, in which you pose the following hypothetical:  
  

 "The dealer sells a vehicle to a California non-dealer lessor.  The California lessor 
provides the dealer with a resale certificate and the dealer has no reason to believe that 
the vehicle will be used other than for the purpose of leasing.  In fact, the dealer has every 
reason to believe the vehicle will be so used.  The vehicle is registered without the 
lessee's name and address as contemplated in Vehicle Code § 4453.5(c) and the dealer 
believes the leasing company is filing the separate lessee name and address information 
required under Vehicle Code §4453.5(c)."  
 
Vehicle Code section 4453.5(c) provides:  
 
 "The lessor shall provide the address, or the name and address, of the lessee on a 
form prescribed by the department [of motor vehicles] in all cases where the information 
is not on the registration card and ownership certificate.  Information received under this 
subdivision shall be used only for law enforcement and shall be available only to law 
enforcement officials at their request."  

 
 You request confirmation of your opinion that the dealer is not required to collect or remit sales 
or use tax under these circumstances.  
 
 As you know, retail sales of tangible personal property are subject to sales tax.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  
(Rev. & Tax. Code § 6007.)  When the sales tax does not apply, use tax applies to the use of tangible 
personal property purchased for use in this state.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401 .)  When a person 
purchases property for resale and makes no use of the property other than retention, demonstration, or 
display while holding it for sale in the regular course of business, the sale to that person is not subject to 
sales or use tax.  Thus, if the dealer sold the vehicle for resale, tax does no tapply. Otherwise, tax does 
apply to the sale of the vehicle by the dealer.  
 
 The burden of proving that a sale is not a sale at retail is upon the person who makes the sale 
unless he takes a resale certificate from the purchaser that the property is purchased for resale.  (Rev. & 



Tax. Code § 6091.)  The resale certificate relieves the seller from liability for sales tax only if taken in 
good faith from a person who is engaged in the business of selling tangible personal property and who 
hold a valid seller's permit.  (Rev. & Tax Code § 6092.)  By statutory definition, a lease is a sale or 
purchase.  (Rev. & Tax Code §§ 6006(g), 601O(e).)  
 
 We assume the non-dealer lessor possesses a valid seller's permit and is properly using the resale 
certificate.  We also assume that your reference is to a vehicle within the meaning of Revenue and 
Taxation Code section 6272 and not mobile transportation equipment as defined in Revenue and 
Taxation Code section 6023.  According to your letter, the dealer takes a resale certificate from a non-
dealer lessor.  In that case, it appears the purchaser is buying for resale property of a kind not normally 
resold in the purchaser's business.  Under Regulation 1668(d), for the dealer to take the resale certificate 
in good faith, he should require that the resale certificate contain the non-dealer lessor's statement that 
the vehicle is being purchased for resale in the non-dealer lessor's regular course of business.  
 
 The Board has previously taken the position that a dealer may sell a vehicle to a leasing company 
for resale when the dealer obtains a valid resale certificate from the lessor, and the vehicles are 
registered as prescribed by section 4453.5 of the Vehicle Code in either the name of the lessor or the 
lessor/lessee jointly.  This and other information is contained in Tax Tips Pamphlet No. 34, which is 
enclosed for your future reference.  See also, Sales and Use Tax Regulation 1610, subdivision (d).  
 
 Revenue and Taxation Code section 6596 provides the only basis for relief from tax if a taxpayer 
fails to pay tax based on reasonable reliance on written advice from the board.  The primary conditions 
to qualify are that the request for opinion must be in writing and must disclose all relevant facts, 
including the identity of the taxpayer.  Since you have not identified a client and facts from a particular 
transaction, this opinion does not come within the provisions of section 6596 but rather is simply general 
advice regarding a set of hypothetical facts. 
 
 If you have any additional questions, please feel free to write again. 
 
         Sincerely, 
 
 
         Robert E. Thomas 
         Tax Counsel 
 
RET/cmm 
Enclosure 
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