
 
 
 

580.0393  
STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916)920-6563 

 WILLIAM M. BENNETT 
 First District
 
 BRAD SHERMAN
 Second District, Los Angeles 

  

 

 
 ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
 Third District,  San Diego 
 
 MATTHEW  K. FONG 
 Fourth District,  Los Angeles 
 
 GRAY DAVIS 
 Controller,  Sacramento 
 
 
 BURTON W. OLIVER 

 
 
 
   

 

 

 

   August 19, 1992 

 Exe cutive Director 

 
  Re: Sales and Re-Purchase of Shuttle Van 
 
 
Dear ______, 
 
  
 This letter is in response to your letter dated June 25, 1992 inquiring as to ______ liability for 
state sales tax in the re-purchase of a shuttle van.  You state in your letter that ______ entered 
into a contract with ______ by which ______ subcontracted shuttle service (which it had 
previously operated) to ______.  ______ permitted ______ to purchase one of its shuttle vans for 
use in the shuttle operation.  You also state that, as part of the contractual agreement, ______ 
assumed insurance liability for the shuttle operation so it was necessary for ______ to acquire 
ownership of the vehicle.  You further state that ______ has decided not to renew its agreement 
with ______ and it will be necessary for ______ to re-purchase the shuttle van from______. 
 
 In California, a sales tax is imposed upon all retailers on the gross receipts from the sale at 
retail of tangible personal property.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A “retail sale” or “sale at 
retail” is defined as a sale for any purpose other than resale in the regular course of business in 
the form of tangible personal property.  (Rev. & Tax. .Code § 6007.)  “Sale” is defined as any 
transfer of title or possession, exchange, or barter, conditional or otherwise, in any manner or by 
any means whatsoever, of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 
6006.)  Every person making any retail sale … of a vehicle required to be registered under the 
Vehicle Code … is a retailer for the purposes of this part … regardless of whether he or she is a 
retailer by reason of other provisions of this part …”  (Rev. & Tax. Code § 6275.) 
 
 Since there are no statutory exemptions applicable to this particular situation which would 
treat the same and re-purchase of the shuttle van as a tax-exempt transaction, it is our opinion 
that ______ was subject to state tax in its sale of the vehicle to ______ and ______ will be 
subject to state tax when ______ re-purchases the vehicle unless ______ is licensed or 
certificated pursuant to the Health and Safety Code or the Vehicle Code as a dealer or lessor-
retailer, subject to section 11615.5 of the Vehicle Code, in which case ______ will be 



 
responsible for the payment of use tax on the re-purchase.  In each case, sales tax reimbursement 
may be collected from the purchaser pursuant to an agreement between the parties. 
 
        Very truly yours, 
 
 
        Thomas J. Cooke 
        Tax Counsel 
 
TJC:wk 
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