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 This is in response to your memorandum of July 25, 1994 regarding the application of tax to 
the sale of a vehicle modified for physically handicapped persons. 
 
 You state that ______ purchased the vehicle, a van, in June of 1990.  ______ is a 
quadriplegic who purchased the vehicle “in hopes of converting it to her needs.”  You refer to a 
letter sent on November 23, 1993 by a ______ in which he states that ______ “was unable to 
have full usage of this vehicle modified for the physically challenged due to the sensitized break 
system…”  Apparently, the van had already been modified to some extent for use by the 
physically challenged before ______ bought it. 
 
 In her letter of July 10, 1993, ______ claims that she never drove the van because she 
was unable to adapt it to suit her needs.  She also never registered it with the Department of 
Motor Vehicles (DMV).  In March of 1991, ______ sold the van.  The mileage reported upon 
______ purchase of the van was 50,507.3, and the mileage reported upon the sale by her of the 
van was 50,938.  You ask whether she owes use tax on her purchase of the van. 
 
 Our understanding is that the person who sold the van to ______ was not licensed or 
certificated pursuant to the Vehicle Code as a manufacturer, dealer, dismantler, or lessor-retailer 
of automobiles, so the use tax, but not the sales tax, may apply.  (Rev. & Tax. Code § 6283.)  
You indicate your belief that use tax is due because records show mileage accrued during 
______ ownership.  We agree that over 400 miles traveled by the van during ______’s 
ownership supports a conclusion that she purchased the van for use in California and used it.  As 
a person who purchased a motor vehicle and who is liable for use tax, ______ remains liable 
even though she sold the vehicle before making an application for transfer of registration.  
(Business Taxes Law Guide Annotation 585.0520 (8/10/64).) 
 
 However, in the case of sales to handicapped persons of vehicles modified for physically 
handicapped persons, the gross receipts from the sale, and the storage, use, or other consumption 
attributable to that portion of the vehicle which has been modified to enable the vehicle to be 
used to transport a physically handicapped person or persons are exempt from sales and use tax.  
(Rev. & Tax. Code § 6369.4(b), Reg. 1591(1).)  Therefore, the fair market value of modifications 
that existed when ______ purchased the van, if any, should be excluded from the measure of tax.  



(Cf. Rev. & Tax. Code § 6356.5, which applies to “new” vehicles, with Rev. & Tax. Code § 
6369.4(b), which applies to “modified vehicles” without specifying that they must be new.) 
 
 If you have further questions, please feel free to write again. 
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