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June 18, 1993 

Dear REDACTED TEXT, 

This is in response to your letter of January 22, 1993 which requested the 
application of sales or use taxes to coin-operated machines.  Your first example is a machine 
which asks trivia questions upon the insertion of 25¢.  The player chooses a sport, and receives 
sport cards as prizes if certain bonus questions are correctly answered.  

It appears from your description that the primary purpose of this machine is to provide 
entertainment by challenging a player to test his knowledge of a certain sport.  There is no 
assurance that a player will ever receive any tangible personal property in return for his money.  
The sport cards are prizes only dispensed to players displaying a certain level of knowledge.  If 
this is true, no sales tax is applicable.  

If nearly everyone receives sports cards, and the primary purpose of the machine is to sell 
sports cards, sales tax would apply.  This would be true if the questions were so easy that nearly 
everyone wins.  

Your second example is a machine that is filled with candy which requires the skill of the 
player in operating a claw before the candy is dispensed.  If no appreciable skill is required, sales 
tax will apply.  Regulation 1574(b)(2)(A) provides that "tax applies to the gross receipts from the 
retail sale of food products dispensed through a vending machine at retail for more than 15 
cents...."  Subparagraph (b)(2)(C) provides for a partial exemption, based on Revenue and 
Taxation Code section 6359.2, so that only 33% of gross receipts are subject to tax. 

If an appreciable skill is required, and the primary purpose of the machine is to provide 
entertainment by challenging a player to display the skill of operating the jaw, no tax would 
apply to the individual sales.  The vending machine operator would be the consumer of the 
product dispensed.  The tax would be measured by the sales price of the product to the operator, 
unless the product is itself exempt, such as candy or other food products.  

If you have further questions, please contact me. 

Sincerely, 

Donald L. Fillman 
Tax Counsel 




