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Gentlemen: 

You have requested us to advise you as to "when the recent interpretation 
of Sales Tax Ruling 51.5, Watercraft, regarding lamps or bulbs will become effec­
tive''. We are not sure that we understand precise! y what you mean by such a "recent 
interpretation". 

Sales and Use Tax Ruling 51.5 was adopted pursuant to Section 6368 of the 
Revenue and Taxation Code, effective October 1, 1949, providing for an exemption 
with respect to sales of certain watercraft and materials becoming a component 
part of such watercraft. Considerable study was made of the question of what 
property might properly be regarded as becoming a component par t of watercraft, 
within the meaning of the exemption, and it was concluded that light globes are 
not to be regarded as becoming a component part of watercraft within the meaning 
of the section. It was concluded, however, that lights and lanterns, provided they 
are affixed or attached to the watercraft in a substantial manner ~hen in use, 
would be regarded as becoming component parts ·of the watercraft. Excepted from 
this category, however, are lights and lanterns used intermittently at various 
locations and for various purposes in the ship, such as flashlights, battle lan­
terns, oil lamps, and portable electric lights with extension cords. 

To the extent that the article is included within the exemption, the 
effective date of the exemption as to the particular article is October 1, 1949. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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