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May 17, 1957 
 
 
2nd Lt. [A] 
Legal Officer, Staff Judge Advocate 
Sacramento Air Material Area 
McClellan Air Force Base, California 
 
Dear Lt. [A]: 
 

This is in answer to your letter of May 15 concerning the effect of the Soldiers’ and 
Sailors’ Civil Relief Act on state administered local use tax on vehicles.  Paragraph (2) of 
Section 574, Title 50, U.S.C.A. provides: 
 
 “When used in this section, (a) the term ‘personal property’ shall include tangible and 
intangible property (including motor vehicles), and (b) the term ‘taxation’ shall include but not 
be limited to licenses, fees, or excises imposed in respect to motor vehicles or the use thereof: 
Provided, that the license, fee, or excise required by the State, Territory, possession, or District 
of Columbia of which the person is a resident or in which he is domiciled has been paid.”   
 
 Accordingly, we believe that the Act is applicable only if the purchaser of the vehicle has 
paid the license fee, or excise required by the State of the person’s residence or domicile.   
 
 Thus, if a member of the Armed Forces stationed in a conforming county purchases a 
motor vehicle in a nonconforming county for use in a conforming county, the local use tax will 
be considered applicable.  We do not consider either the State use tax or the state-administered 
local use tax to be applicable if the vehicle was purchased outside this State by a member of the 
Armed Forces unless his intention to use the vehicle in this State results from his own 
determination apart from his status as a member of the Armed Forces, as, for example, where he 
buys the vehicle in anticipation of discharge and brings the vehicle to California in pursuance of 
his intention to do so solely as a matter of his own volition.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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