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State of California 
 
 
 
M e m o r a n d u m  

Board of Equalization 
Legal Department-MIC: 82 

700.0280 

To :   Ms. Karen Hughes, Supervising Tax Auditor  
Local Revenue Allocation Section – MIC:27 

From : John L. Waid Telephone:  (916) 324-3828 
Senior Tax Counsel – MIC:82 

Subject: SR -- -- - ------
Construction Contract 
Wind Turbines  

I am answering your memorandum to me dated April 16, 2003.  You ask for advice on 
the local tax consequences of the installation of wind turbine generators. 

You indicate that the taxpayer is a wind turbine developer and purchased the turbines for 
installation. The taxpayer purchased the turbines from an unregistered out-of-state vendor.  As a 
result, the taxpayer is reporting the use tax itself.  It obtained building permits from both --- 
County and the City of --- --- to install the turbines.  You indicate that the taxpayer installed 64 
turbines in the unincorporated area of --- County and 10 in the City of --- ---.  It filed two 
individual use tax returns reporting the total purchase prices as $15.5 million and $32.3 million.  

The taxpayer is the ultimate purchaser/consumer of the wind turbine generators.  It hired 
the contractors to install the generators. The taxable event is thus the sale of the turbines to the 
taxpayer. From the context, we assume the taxpayer does not have a use tax direct pay permit. 
We also assume that the purchase and installation of the individual turbines was pursuant to one 
contract covering all of them. 

OPINION 

You attached to your memorandum a copy of Annotation 190.1165 that discusses 
whether or not wind turbines are “fixtures” or “materials” under Regulation 1521.  As noted 
above, the taxpayer is the ultimate consumer of the turbines.  The installing contractors do not 
obtain an ownership interest in the turbines and do not sell them to anyone.  For that reason, the 
installation contracts do not carry sales or use tax consequences under Regulation 1521 even 
though the turbines are affixed to realty. The use tax is derived from the taxpayer’s purchase of 



  
 
 

 

 

 
  

 
 

 
 

 
 

 

Karen Hughes -2- July 15, 2003 
700.0280 

the turbines instead. The local use tax is thus allocated, without regard to that regulation, based 
on the use of the turbines as a whole and not on the nature of their component parts.  (See, e.g., 
Annot. 700.0169 (1/19/96).) Based on the facts you give, we conclude that the places of use for 
the turbines are the jurisdictions in which they are installed. 

You ask if the taxpayer should report the local use tax revenues directly to the county and 
the city or indirectly through the medium of the --- County-wide pool.  You suggest that perhaps 
the revenues should be reported directly under Regulation 1802(c)(2), which provides as 
follows: 

“Operative July 1, 1996, if a person who is required to report and pay use tax 
directly to the Board makes a purchase in the amount of $500,000 or more, that 
person shall report the local use tax revenues derived therefrom to the 
participating jurisdiction in which the first functional use of the property is 
made.” 

The taxpayer purchased the turbines from an out-of-state retailer for use in this state. 
Consequently, under Sections 6201 and 6401, the transaction is subject to use tax. Because the 
turbine vendor has no offices (we presume) in this state, it is not required to register to collect 
use tax under Section 6203. The taxpayer is thus required to self-report the tax.  (§ 6202; Reg. 
1685(a)(2).) 

The intent behind subdivision (c)(2) was to permit a retailer to report the local use tax on 
high-end purchases for its own consumption directly to the place of use rather than through its 
county-wide pool when the place of use was at a location that could not be issued a seller’s 
permit under Regulation 1699.  The taxpayer presumably does not make sales at the locations of 
the turbines. Seller’s permits thus can not be issued to those locations.  (Reg. 1699(a).) 

In this case, the transactions are subject to use tax for the reasons stated above.  The out-
of-state vendor is not registered to collect use tax, so the in-state purchaser must self-report the 
tax. If the contexts of the purchases are as we have assumed them, the purchase price of the 
whole lot is more than $500,000.  The places of use cannot be issued seller’s permits.  In 
consequence, these purchases fall squarely within the provisions of Regulation 1802(c)(2).  The 
local use tax revenue should be reported directly to the two jurisdictions in which the turbines 
are affixed, based on the number of turbines set up in each. 

JLW/ef 

cc: --- --- District Administrator (--) 


