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March 10, 1986 

Mr. T--- M. J---
P. O. Box XXX 

---, WA  XXXXX 


Certificate of public convenience and necessity 
Local and transit district use taxes – aircraft 

    common carriers 

Dear Mr. J---: 

In your January 10, 1986 letter to me, you write: 

I am seeking a determination into the matter of local sales and use tax exemptions 
available to common air carriers either with or without a “Certificate of Public 
Convenience & Necessity.” As we noted and discussed during our telephone 
conversation, there is a significant difference between Retail Sales Tax statutes 
and Use Tax statutes whereby the latter solely contains the apparent qualification 
requiring common air carriers to have a Certificate of Public Convenience & 
Necessity. The Certificate was formerly issued by the Civil Aeronautics Board or 
the California Public Utility Commission.   

As your research has likely confirmed, the now defunct Civil Aeronautics Board 
as part of 1978 airline deregulation ceased all requirement that air carriers possess 
such a Certificate. At or about that same time, the California Public Utility 
Commission determined likewise.  Currently there is no legal requirement to hold 
such a certificate nor is there any federal or state agency from which such a 
Certificate could be obtained. 

Applicable Use Tax statutes within California’s Uniform Local Sales and Use Tax 
Law referring to a Certificate of Public Convenience & Necessity are: Section 
7202(9)H, Section 7202.6(8), and Section 7203(5) as operative at January 1, 
1986. Similarly, the Transaction and Use Tax Law contains that identical 
language at Section 7262(5). Pending your consideration and review of this 
matter I would appreciate your opinion as to how a common carrier may regard 
the Use Tax statutes above and the apparently broader Retail Sales Tax statutes 
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which are absent such language. Does not the demise of the Certificate invalidate 
the proviso within the Use Tax sections referenced? 

Opinion 

You are correct that the phrase “under a certificate of public convenience and necessity issued 
pursuant to the laws of this state [or], the United States,” which appears in Revenue and Taxation 
Code Section 7202 (a)(9)(J) and Section 7202.6(a)(10), (both part of the Bradley-Burns Uniform 
Local Sales and Use Tax Law), and Section 7262(a)(6), (part of the Transactions and Use Tax 
Law), no longer applies as a limitation on the use tax exemptions provided by those sections.  Since 
both the California Public Utilities Commission and the United States no longer issued these 
certificates, this language has become obsolete.  Therefore, sales to aircraft common carriers qualify 
for the exemptions provided by those sections if the remaining conditions of the exemptions are 
met. 

Please feel free to contact me if you have any further questions or comments about this letter.   

Very truly yours, 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:hb 


