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State of California Board of Equalization 

Legal Division 

Memorandum 

To:  Mr. Gary J. Jugum Date: April 12, 1993 

From: John L. Waid 

Subject: Application of District Tax Sales of Mobilehomes used as Residences, Factory-
Built School Buildings, and Factory-Built Houses 

You note in your memorandum to me dated March 11, 1993, that special rules apply to the 
sale and use of factory-built school buildings (§ 6012.6), factory-built housing (§ 6012.7), and 
mobilehomes used as residences (§§ 6012.8 & 6012.9.)  You asked how district tax applies to sales 
of these items under a scenario in which the dealer also installs and/or delivers the property to the 
site where it will be installed.  This question came up during our conference with Principal Tax 
Auditor Glenn A. Bystrom and REDACTED, the lobbyist for the mobilehome dealers, in the 
context of a dealer not located in a district or located in a county with one district tax rate who 
purchases a mobilehome ex-tax for resale and installs it in and/or delivers it into a county with a 
district or a higher district tax rate than in his own county.   

As you know, property shipped out of the retailer’s district pursuant to the contract of sale 
to be principally used outside the district is not subject to the transactions tax of the retailer’s 
district.  (Reg. 1823(a)(2)(B).)  The use tax of the district of destination will apply if the property 
was shipped from a county which had no district; there was a district but the sale was exempt from 
its transactions tax; the property was purchased ex-tax for resale; or the transactions tax of the 
county of origin applied but at a rate lower than the use tax of the destination county. 
(Reg. 1823(b)(1)(B)-(E).) 

I note at the outset that a retailer engaged in business in a district is required to collect its 
use tax on a particular sale only if he delivers the property into the district or participates within 
the district in making the sale.  (Reg. 1827(b)(1).)  Thus, only the transactions tax applies if the 
purchaser takes delivery at the dealer’s place of business and transports the property into the 
district himself. 

I have attached copies of the statutes involved.  The only one that speaks to this issue is 
Section 6012.6(c) which reads as follows: 

“For the purposes of this section, the place of sale or purchase of a factory-built 
school building is the place of business of the retailer to the factory-built school 
building as provided in Section 7205, regardless of whether the sale of the building 
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includes installation or whether the building is placed upon a permanent 
foundation.” 

Regulation 1826, “Construction Contractors,” was amended when Section 6012.6 was 
passed.  Sub-division (b)(3) repeats the provisions of the statute quoted above and continues as 
follows: 

“The district tax of the district (or districts) where the building is installed or placed 
will apply, if the rate of tax (or combined rate) is greater than the rate of tax in the 
district of sale, or if the place of sale is not in a district.  See paragraph (b) of 
Regulation 1823 (18 CCR 1823).” 

The “Informative Digest” of the “Notice of Proposed Regulatory Action” on Regulation 
1826, dated March 8, 1991, indicates the amendment was proposed “to explain the provisions of 
Section 6012.6 as they relate to the place of sale of factory-built school buildings for transactions 
tax purposes.”  It is clear, then, that the use tax district of delivery and installation is to be applied 
to these transactions.  Also, by their terms, the place-of-sale rules for factory-built schools apply 
only to local taxes.  (§ 6012.6(c).) 

The intent of Sections 6012.8 and 6012.9 was to put dealers purchasing mobilehomes from 
manufacturers on a par with contractors consuming materials to erect stick-built homes by giving 
the former the status of consumers and a gross receipts adjustment to approach the materials cost 
of the latter while keeping their retailer status for the purpose of issuing resale certificates.  A 
similar parity between prefabricated and stick-built structures was the purpose behind the tax 
breaks given to dealers of factory-built schools and structures, other than housing, in Sections 
6012.6 and 6012.7, but they are solely Section 6007 retailers.  Regulation 1521.4 assumes that 
dealers in factory-built housing may buy these items ex-tax for resale.  These statutes did not 
change our original conclusion that these items were tangible personal property.  They merely 
adjusted the gross receipts or selling price and, in the case of dealers of mobilehomes, created a 
special consumer-retailer status to achieve their purpose. 

Here, it is given that the dealers install in and/or deliver the property into a district and 
either the tax rate is higher than that in effect in the county of origin or it had no district.  The 
applicable statutes provide for these dealers to issue resale certificates to permit them to purchase 
these structures free of tax.  Indeed, Sections 6012.8(a) and 6012.9(a) give factory-built 
mobilehome dealers the dual status of consumer/retailers specifically to permit them to issue resale 
certificates.   

This dual status is applied solely to the Sales and Use Tax Law.  The language of both 
statutes begins with the phrase “For the purposes of this part....”  The Sales and Use Tax Law is 
Part 1 of Division 2 of the Revenue and Taxation Code.  The Bradley-Burns Uniform Local Tax 
Law is Part 1.5, the Transactions and Use Tax Law is Part 1.6, and Additional Local Taxes are 
authorized in Part 1.7.  The words “this part” must refer to Part 1 alone.  These statutes, then, 
cannot alter the status of mobilehome dealers as retailers as regards local and district taxes. 

Thus, we conclude that the purchasers of these items are liable for district use tax under the 
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provisions of Regulation 1823(b) discussed above.  We also conclude that, by virtue of making 
regular deliveries into the purchasers’ districts, the dealers are engaged in business there pursuant 
to Regulation 1827(c)(2).  As a result, under this fact pattern, they are required to collect district 
use tax, if any, at the rate in effect in the districts into which they deliver and/or install these 
structures. 
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cc: Mr. Don Fillman 
 Mr. Larry Micheli (MIC:27) 


