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Tax on Insurers - Excess Prepayment of Tax 

Under Revenue and Taxation Code section 12257, if an insurer's prepayments for a calendar year exceed 
the amount of tax due for that year, the insurer may elect to credit its overpayment against the amounts 
due and payable as the prepayment for the first quarter of the following year. This provision does not 
grant an insurer who makes an overpayment of prepayments an election to apply any remainder in 
excess of the first quarter prepayment to the insurer's second quarter prepayment. Under Revenue and 
Taxation Code section 12977, the Controller is required to credit any excess to any amounts then due 
and payable from the insurer and refund the balance. As such, the remaining net credit in excess of the 
first quarter prepayment due will be refunded. Any inappropriate application by the insurer of a 
prepayment excess to its second quarter prepayment will subject the insurer to a penalty with respect 
to a resulting late second quarter prepayment. 12/9/92. (Am. 2003–3, Am. 2005–1). 
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Subject: Request for Relief from Penalty

This is in response to your memorandum dated September 21, 1992 regarding a request for relief from 
penalty imposed with respect to an insurer’s 1992 second quarter prepayment (actually, there are 
apparently two insurers with the same circumstances, but my discussion will remain in the singular so 
that, hopefully, I can avoid problems with my tenses). Also, although your questions were apparently 
triggered by the insurer’s request for relief of penalty, my understanding is that you are not asking 
whether the insurer is entitled to relief under section 12636. Rather, my understanding is that your 
question relates to whether a penalty should have been imposed in the first place, and I therefore do 
not address any questions with respect to section 12636. 

The insurer’s prepayments during 1991 exceeded the amounts that the insurer owed for its 1991 annual 
tax plus its 1992 first quarter prepayment. it took a credit in the amount of the remaining prepayment 
overpayment against its second quarter prepayment, submitting a check for the difference. The insurer 
then received a refund check for its overpayment from the Controller. That is, the refund issued by the 
Controller was in the same amount as the credit the insurer had taken against its second quarter 
prepayment. Since that prepayment was underpaid in the amount of the credit taken by the insurer, the 
Controller’s office notified the insurer of the applicable interest and penalty, and the insurer now 
requests relief. 

As you note, section 12257 states that if the total of prepayments for a year exceed the amount of tax 
due for that year, the excess is treated as any other overpayment of tax except that, at the election of 
the insurer, the overpayment may be credited against the amounts due as the prepayment for the first 
quarter of the following year.  The refund or credit of any amount not so credited is governed by section 
12977, et seq. 

You also note that subdivision (c) of section 12977 provides that, upon the Controller’s receipt of the 
Board’s certification of a refund, the Controller shall credit that amount against any amounts then due 
and payable and refund the remainder. The only difference between a refund of overpaid prepayments  
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and a refund of an overpayment of the annual tax is that the certification need not be approved by the 
Board of Control, without regard to the amount of the refund. (Rev. & Tax. Code § 12977 (b).) 

You state that the Board and the Controller attempt to make the actual refunds of excess prepayments 
prior to June 30th of each year to avoid additional interest due from the state. You state further: 

“With the second quarter prepayment due June 15th, and delivered to the office  
of the commissioner, it would be next to impossible for the Controller’s office to  
verify the amount of each prepayment and still meet the June 30th deadline. However, 
since the insurer made the second quarter prepayment prior to June 15th, minus  
the excess amount, and before the previous year’s excess prepayment refund check 
was mailed from the State Controller’s office, could this be construed as a timely  
second quarter prepayment made in full? Would this situation, pursuant to Section  
12977, require that the excess amount be credited against the second quarter  
prepayment, even though it was unknown to be due and payable at that time, and 
be considered timely?” 

We must start with the specific provisions of 12257, which grants an insurer who pays more in 
prepayments than due from that insurer in annual tax an election to apply the amount of that 
overpayment to the insurer’s first prepayment. This provision does not grant an insurer making an 
overpayment of prepayments an election to apply any remainder of that overpayment to the insurer’s 
second quarter prepayment. 

The only reasonable interpretation of due and payable in section 12977 is that we are not entitled to 
apply an amount otherwise refundable against a tax owed by the taxpayer unless its due date has 
passed. Thus, if you wanted to apply a refund due an insurer against its second quarter prepayment on 
the 15th and you asked my opinion, my answer would be no since that prepayment is not due and 
payable under section 12977 on the 15th. Furthermore, my understanding is that we would treat such a 
payment as timely as long as it was mailed by the 15th. 1/

1/ The following example shows why we cannot apply a refund as a credit on the 15th. Insurer A is entitled to a refund which all 
relevant agencies finalize on the fourteenth. On the morning of the 15th, since the prepayment has not yet been received, the 
overpayment is credited against the prepayment due on the 15th instead of refunding that amount to A. The Postal Service, 
who is running late on the 15th, delivers A’s prepayment check at 4 pm. Although the check would have been the correct 
amount had we received it before the time we credited the overpayment, that deed is already done. Thus, if we had the right to 
apply a credit to the amount owed by a taxpayer prior to the time that payment is late, A in this example would have overpaid 
its second quarter prepayment in the amount of the credit and would not get a refund this year. Clearly, we cannot do this, and 
therefore the insurer cannot require us to do so. 

  Thus, in answer to that question I would advise 
you wait a sufficient period to receive any payments that might have been mailed timely. (Of course, 
under such circumstances I assume the refund check would be held up, if it were deemed necessary, but 
this does not affect the analysis.) 
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Based on the analysis above, my conclusion is that we do not have the right to credit a refund against a 
tax payable by the insurer until that insurer has already incurred a penalty for having failed to make a 
timely payment. Section 6901 is the parallel provision to section 12977 in the context of refunds of sales 
taxes, and as relevant here includes the same provisions. When the Refunds Unit receives a claim for 
refund under section 6901, it sends the claimant a letter acknowledging the claim and telling the 
claimant not to deduct the amount claimed overpaid from the taxes the claimant owes. (You may send 
the same type of acknowledgment, but since I am not sure I mention the one I do know about.) I believe 
this accurately states the applicable rules. 

If a person is entitled to a refund, it is this agency, and not that person, who ascertains whether a tax is 
due and payable and whether the amount of the refund should, instead of being refunded, be credited 
against the amount due. I believe the method you have used is the correct one. If we do not know that 
the prepayment is late, we should not be required to absolutely ascertain whether or not it is late prior 
to refunding the overpayment. If we deem it appropriate to do so (e.g., with a potentially insolvent 
taxpayer) then of course we should, but I do not believe that we are required to slow down our 
administration of the tax in order to do so. 

More importantly, in the context of your question, it does not matter. As mentioned above, for us to 
have the right to credit the overpayment against the insurer’s second quarter prepayment, that 
prepayment must already be late at the time we apply the credit against it, and the insurer would 
already have incurred the penalty. Under the specific facts here, the insurer paid some of the second 
quarter prepayment on time. The amount that the insurer did not pay became late on the 16th. If, at that 
time, a refund was ready for issuing to that insurer and all relevant state agencies were aware of the 
underpayment, then it would have been entirely appropriate to credit the amount of the overpayment 
against the underpayment instead of refunding it. The insurer would still have incurred the penalty, but 
would have avoided additional interest having accrued beyond the 16th. Nevertheless, if at the time the 
refund check is issued all relevant agencies do not have a “meeting of the minds” with respect to there 
also being an underpayment for past due taxes, then it is entirely appropriate to issue the refund.  

In summary, it is my opinion that allowing an insurer to claim a credit for overpayment of its previous 
year’s prepayments against its second quarter prepayment would be contrary to the provisions of 
section 12257. Rather, I conclude that the only way an insurer can avoid the imposition of a penalty for 
the late payment of some or all of its second quarter prepayment is to actually pay that prepayment, in 
full, by the 15th.  

David H. Levine 
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