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Hazmat Asbestos 

Asbestos which is contained in buildings which are to be demolished is not waste while the buildings are 
standing and is not hazardous unless it is friable. Demolition serves to make the asbestos both waste 
and hazardous and thus subject to fees. 8/25/89. 



Mr. Robert M. Frank  
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Definition of Hazardous Waste Release 

This is in response to your July 12, 1989, memorandum concerning what constitutes a release of 
hazardous waste. Your question arose in the context of the (redacted)’s removal of asbestos from 
property acquired from a third party. Specifically, the Redevelopment Agency acquired six properties, 
demolished the improvements on the properties, and removed over 25 tons of “friable asbestos in a 
state of releasing to the atmosphere.” The Redevelopment Agency asserts that Section 25174.7 of the 
Health and Safety Code exempts it from paying the hazardous waste generator fee required by Section 
25205.5. 

Several definitions set forth in the Health and Safety Code are relevant to an analysis of the action taken 
by the Redevelopment Agency. Health and Safety Code Section 25124 defines “waste” as: 

(a) …any discarded material that is not excluded by 
 this chapter, by regulation adopted pursuant to 
 this chapter, or by a variance issued pursuant to 
 this chapter. 

(b) A discarded material is any material which is any 
 of the following: 

(1) Abandoned, as specified in subdivision (c)… 

(3) Considered inherently waste like, as  
specified in regulations adopted by 
the department… 

(c) A material is a waste if it is abandoned by being any 
 of the following: 

(1) Disposed of. 

(2) Burned or incinerated. 
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(3) Accumulated, stored, or treated, but not 
 recycled, before, or in lieu of, being abandoned 
 by being disposed of, burned or incinerated. 

The Redevelopment Agency purchases a property with the intention of demolishing the buildings and 
other improvements on the property. A very broad interpretation of the Health and Safety Code 
definition of “waste” could include those buildings and improvements, since they are “abandoned” in 
the sense that they are accumulated or stored before being disposed of through demolition. (See 
Section 25124(c) (3)). The buildings, however, continue to have some potential use. Once the 
Redevelopment Agency purchases the property, it could decide to renovate and use the buildings. The 
buildings are not discarded, abandoned, or inherently waste like until they are actually demolished, and 
are therefore not “waste” until that time. Materials which are an integral part of the buildings and 
improvements, such as asbestos used in the construction, would also not be “waste” until demolition 
occurs.  

1  In his April 6, 1989 letter to the Board, (Redacted), for the (Redacted), indicated that, in addition to asbestos, the properties 
can contain petroleum waste and open containers of household toxic materials. Unlike the asbestos, these substances are 
already wastes at the time the Redevelopment Agency takes title to the property. 

1

Section 25117 of the Health and Safety Code defines “hazardous waste” as: 

…a waste, or combination of wastes, which because of its 
quantity, concentration, or physical, chemical, or infectious 
characteristics may either: 

(a) Cause, or significantly contribute to an increase in  
 mortality or an increase in serious irreversible, or 
 incapacitating reversible, illness. 

(b) Pose a substantial present or potential hazard to  
 human health or environment when improperly 
 treated, stored, transported, or disposed of, or 
 otherwise managed. 

The Department of Health Service’s regulations state that asbestos is only considered a hazardous 
material when it is in a “friable”(readily crumbled or brittle), finely divided or powdered state. (Cal. 
Admin. Code, tit. 22, § 66699.) Therefore, asbestos would not be a hazardous waste unless it meets the 
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definition of waste in Section 25124 of the Health and Safety Code, and it is in the state or condition set 
forth in Section 66699 of DOHS’s regulations. 

The asbestos at issue here, contained in buildings which are to be demolished by the Redevelopment 
Agency, is not waste while the buildings are standing and is not hazardous unless it is friable. Demolition 
serves to make it both waste and hazardous, and hence subject to the attendant fees. The act of 
demolition generates hazardous waste, and the Redevelopment Agency must therefore pay the 
generator fee required by Section 25205.5 of the Health and Safety Code, as well as the disposal fee 
(Section 25174) and Superfund tax (Section 25345). 

The Redevelopment Agency asserts that Health and Safety Code Section 25174.7 exempts it from paying 
the generator fee. Section 25164.7 states that: 

(a) The fees provided for in Sections 25174, 25174.6 and 
 25205.5

2 Although this section refers to the disposal fee as well as the generator fee, the Redevelopment Agency’s letter makes no 
mention of the disposal fee, and it is not clear whether the Agency paid that fee directly to the Board or reimbursed the 
disposal site where the asbestos was taken. The Agency’s letter also does not mention the Superfund tax required to be paid 
pursuant to Section 25345. Section 25344.3 contains language similar to Section 25174, and waives the Superfund tax with 
respect to any removal or remedial action concerning a hazardous waste release caused by another person. The interpretation 
of Section 25174.6 contained in this memo also applies to Section 25345.3.  

do not apply to any of the following: 2

(1) Hazardous wastes which result when a state 
 or local agency, or its contractor, removes or  
 remedies a release of hazardous waste caused 
 by another person… 

The terms “release,” “remedy” and “removal” are defined in statutory sections pertaining to the 
Hazardous Substances Account. Health and Safety Code Section 25320 defines a “release” as “…any 
spilling, leaking, pumping, pouring, emitting, emptying, discharging, injecting, escaping, leaching, 
dumping, or disposing into the environment.” Section 25322 defines a “remedy” or “remedial action” as: 

(a) Those actions which are consistent with a permanent 
 remedy, that are taken instead of, or in addition to, 
 removal actions in the event of a release or threatened 
 release of a hazardous substance into the environment… 

(b) Those actions which are necessary to monitor, assess,  
and evaluate a release or a threatened  release of a  
hazardous substance… 
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Section 23523 defines “remove” or “removal” as including “the cleanup or removal of released 
hazardous substances from the environment or taking of such other action as may be necessary to 
prevent, minimize, or mitigate damage which may otherwise result from a release or threatened 
release.” 

As noted above, asbestos is not hazardous unless it is friable, and that condition would also constitute a 
“release” of hazardous waste, since the friable asbestos fibers are emitted into the environment. It is 
possible that a building would contain some asbestos that is intact and therefore not waste and not 
hazardous, and some asbestos that is friable and therefore hazardous waste. Only the portion of the 
asbestos that was friable would be considered a “release” of hazardous waste. 

However, an important question concerning the Redevelopment Agency’s exemption claim is whether 
the demolition of a building containing asbestos (friable or not) can be considered a removal or 
remedying of a release of hazardous waste. The definitions of “remove” and “remedy” contained in the 
Health and Safety Code suggest taking action which is necessary to abate a danger created by the 
release or threatened release of hazardous waste. In the case at hand, the demolition of the buildings 
caused a release of hazardous waste (asbestos), and the Redevelopment Agency remedied and removed 
the release when it submitted the asbestos for disposal. Even if some of the asbestos in the buildings 
was friable, and could constitute a “release” of hazardous waste caused by the previous owners, any 
appropriate remedy or removal action concerning that release would have focused on the portion of the 
building containing the asbestos. The asbestos could have been removed, or perhaps covered, and the 
building would continue to serve a function. Although it is unlikely that all the asbestos in all the 
buildings was friable, even this scenario could have been remedied by less than total demolition. 

The Redevelopment Agency’s letter indicates that it acquires property and demolishes buildings in order 
to provide land for development, and not to abate dangers to the environment caused by friable 
asbestos. The Redevelopment Agency cannot, therefore, claim the exemption afforded in Section 
25174.7, and must pay the appropriate generator (Section 25205.5) and disposal fees (Sections 25174 
and 25345) based on the asbestos removed from the demolished building. 

Janet Vining 
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